Förebilden Peter Rung: börja med dig själv och gräv där du står!

Förebilden Peter Rung: börja med dig själv och gräv där du står!

Förebilden Peter Rung: börja med dig själv och gräv där du står!

Vi fick en pratstund med föreläsaren och författaren Peter Rung. Det blev ett personligt samtal om föräldraskap, att visa omsorg om andra även utanför det egna rummet, och att peka åt det håll vi vill genom att prata om önskvärda beteenden i stället för brister.

Peter bor på Gotland med sin sambo Nina och två barn. Medan vi pratar tar han en promenad genom skogen med sin hund. Ibland bryts täckningen, men samtalet känns ändå nära och genuint, nästan som att prata med en kompis. Orden rinner ur honom när han berättar om sitt arbete med våldsprevention, om bokförlaget Rebel books som han driver tillsammans med Nina, och om det stora i att bli förälder.

– En central grej i min identitet är att jag är pappa. Det var ingen självklarhet att jag skulle ha barn, tvärtom. Men så ändrades allt när min sambo blev gravid med Bonnie för fem år sen. Plötsligt blev andras behov viktigare än mina, och något hände med mig som människa.

Peter berättar att han, redan innan han fick barn, upplyste om jämställt föräldraskap men att han blivit ännu tydligare i sina övertygelser sen han själv blev pappa.

– De som upprepande misslyckas kommer oftast från någon form av trauma, har erfarit våld i hemmet, psykisk ohälsa, missbruk och riskbruk. Ett jämställt föräldraskap och närvarande engagerade pappor är en viktig våldsförebyggande faktor, det är min övertygelse, säger Peter.


Om Huskurage och att våga göra det obekväma

Peters mission är en mer omtänksam värld och samhälle, och det var så idén Huskurage växte fram: en våldspreventiv metod för att förebygga, förhindra och stoppa mäns våld mot kvinnor och våld mot närstående. Metoden innebär att kunskap om våld och civilkurage sprids för att få fler att agera vid oro för att någon far illa.  

– Huskurage handlar om att hjälpa grannar när man hör, eller ser något. I hem med våld ökar också risken att barn själva använder våld och är överrepresenterade i problemskapande beteenden, frånvaro och kriminalitet. Våld i hemmet påverkar klassrummet, korridoren, omklädningsrummet osv. Jag vill få människor att våga kliva in, visa omsorg, omtanke och hänsyn i alla rum oavsett rum.


De goda skälen handlar ofta om gemenskap och att vinna status

Peter är ofta ute och föreläser för både barn, unga och vuxna. Och han poängterar vikten av att prata om önskvärda beteenden, snarare än att prata om bristerna.

– Folk blir nyfikna när vi pratar om vad vi längtar efter. Det är en del av lösningen, istället för en del av problemet. Att förstå vad motståndet bottnar i, och skälen till att bibehålla en struktur som inte är gynnsam för alla, är en annan viktig del.

Oavsett om jag föreläser för 60 chefer inom brandkåren eller ett gäng tonårskillar i en idrottsförening så skiljer det sig inte så mycket. De goda skälen handlar oftast om gemenskap, få folk att skratta, vinna status och få vara med. Därför behöver vi vara noggranna när vi fördömer machokultur och ställa frågan: vad är de goda skälen? Och vad kan vi göra i stället?

Vi måste ställa krav på de rum som har störst påverkan – som idrotten till exempel. Hur kommer det sig att de inte arbetar mer med förebyggande beteenden? Det som händer i rummet kan göra våld på andra även om det inte syns. Omsorg, omtanke och hänsyn skulle få stora effekter om vi alla gör den förändringen.


Avgörande händelser som haft stor påverkan

När jag frågar Peter hur han kom in på den här banan, berättar han om några avgörande händelser som har påverkat och inspirerat honom. Bland annat händelsen i Utöja, som fick honom att känna att han måste göra något. Egna erfarenheter i omklädningsrum och idrottsmiljö och att komma i kontakt med Non violent communication har också inspirerat honom att vilja förändra.

– Och filmen Patch Adams – based on a true story, den fick mig att känna en avgrundsdjup längtan efter vad jag borde göra. Efter filmen rann tårarna och jag ringde upp Min stora dag och frågade vad jag kunde bidra med, sjukhusclown eller vad som helst. Det ledde till att jag arbetade ideellt för dem i fem år.

En annan händelse som också påverkat mig starkt var den allsvenska premiären 2014 när en Helsingsborgs-supporter misshandlade en supporter inom Djurgården så illa att han dog. Dagen efter det ringde jag SEF (Svensk Elitfotboll ) och frågade hur de jobbar våldsförebyggande. Det samtalet ledde till att jag senare jobbade med att utbilda klubbar inom Allsvenskan och superettan i uppförandekod. 

Och att träffa Nina, att få vara i hennes space och driv, gav mig den sista knuffen i rätt riktning. Att hitta en partner som vill samma sak!


Peters tips: gräv där du står!

Slutligen ber jag Peter ge sina bästa tips för att skapa förändring i vardagen. Och svaret är enkelt.

– Börja med dig själv, börja med de närmaste och gräv där du står. Varför? Jo, för att vi kan rädda liv. Just att du kliver fram, ditt leende eller dina ord kan ha stora konsekvenser precis som tystnaden.

 

Tack Peter! Alla borde få ta del av dina föreläsningar och härliga energi. Alla borde ha en sån som du i sitt space! Följ @peter_rung på instagram ❤️

Lämna kommentar

*Obligatorisk