Välkommen till OLIKA skola!

För att skapa förändring krävs en gemensam kunskapsgrund och praktiska tips och metoder – det är en av OLIKA:s styrkor. Vi har mångårig erfarenhet av att leverera uppskattade utbildningar kring jämställdhet, normkreativitet, hur vi förebygger diskriminering och trakasserier och skapar en jämlik skola! Vad kan vi hjälpa dig med?

Vi kommer gärna till din skola. Kontakta oss på utbildning@olika.nu!

OLIKAs utbildningar till skolan

Verktygslådan ALLA RÄTT 

OLIKA har skapat verktygslådan ALLA RÄTT med stöd av Skolverket 2019. ALLA RÄTT ger strategier för att skapa en skola fri från verbalt och fysiskt våld. Helt enkelt en trygg skola som bygger på tillit, respekt och samtycke. Så att dagens unga ska slippa skriva #metoo. Materialet är för grundskolan åk F-9 och består av en folder som du kan du kan beställa här, kortfilmer och affischer som går att skriva ut i A4 eller A3 och sätta upp på din skola.

ALLA RÄTT – samtycke i skolan!

Vi presenterar:
– Skojbråk eller allvar,  vardagsvåld i skolan.
– Vad gör du när en elev säger hora, fitta, bög eller använder fysiskt våld?
– Strategier – Gör och gör inte!
– Tillsammansperspektiv och normförändring!
– Samtycke i skolan, känslor och gränser istället för objektifiering.

Affischer

Skriv ut och sätt upp på din skola – diskutera med dina kollegor och elever. Lär er mer och börja agera tillsammans! Storleken är A1 men det går också bra att skriva ut på A3 eller A4.

Elevenkät ”Skojbråk eller våld?”

1500 elever i årskurs 3-9 har svarat på vår enkät. Alla elever ska känna sig trygga i skolan. Ord som hora, fitta, idiot, knuffar, sparkar och strypgrepp är vardag i skolan. Dagligen blir elever utsatta för verbalt och fysiskt våld. Hade detta hänt på en arbetsplats för vuxna hade alla larm gått – nu larmar eleverna om sin situation i skolan! Nu är det upp till oss vuxna att agera!

Metodböcker och bokpaket till skolan

Bokhandledningar till alla våra böcker

Att ställa frågor som utmanar förlegade stereotyper är inte alltid så lätt. Därför har vi skapat bokhandledningar som hjälper till. Perfekta för att fördjupa läsningen med eleverna. Bokhandledningarna ger normkreativa frågor, normkunskap och koppling till skolans läroplan.

ALLA RÄTT – kortfilmer som förändrar!