Tack för att du besöker oss! Vi har mängder med manus att läsa igenom så just nu kan vi inte ta emot fler. Vi öppnar upp här så snart vi har mer plats!  

Har du ett manus eller illustrationer du tror skulle passa oss?

Det är vi såklart glada för! Men innan du skickar in till oss vill vi gärna att du läser om vår verksamhet, för som namnet antyder är vi Olika – inte som alla andra. Vi ger framför allt ut normkreativa barnböcker (0 – 12 år), samt  metodböcker för unga och vuxna kopplat till jämställdhet och jämlikhet. Vi håller också på att starta upp Olika läromedel, så har du sådana manus är du också varmt välkommen.

Som författare eller illustratör behöver du inte själv vara expert på normer eller normkreativitet, det är vi, och det räcker med att du är nyfiken och intresserad av att jobba med det.

Hur tar vi emot manus och illustrationer?
Vårt mål är att ge besked om ett manus har antagits eller ej, eller om vi ser att illustrationerna kan passa oss, inom tre månader men ibland kan det ta upp till sex månader.

Vanliga frågor från författare!
Vanliga frågor från illustratörer!

Skicka dina illustrationer till:
manus(at)olika.nu.

Vanliga frågor från författare

Hur ska jag skicka in mitt manus?
Skicka ett komplett och genomarbetat manus. Ofullständiga eller icke-genomarbetade manus kan vi inte ta emot eller bedöma. Vi kan enbart ta emot manus via mejl, manus(at)olika.nu.

Behöver jag ha en illustratör till mitt manus?
Nej, det behövs inte. Vi har kontakt med många illustratörer och ger förslag på vad vi tror kan passa ditt manus om det blir antaget.

Ska jag berätta om mig själv och varför jag skickar manus till er?
Ja, gärna! Vi vill veta mer om dig och gärna höra dina argument om varför du tror att ditt manus skulle passa i vår utgivning! Alltså ett följebrev om dig och ditt manus.

När och hur får jag svar från er?
Vårt mål är att svara inom tre månader, men ibland kan det ta runt sex månader. Du får gärna höra av dig om det gått flera månader och du inte har hört av oss, så kan vi ge närmare besked.

Jag har manus till en bilderbok, vad ska jag tänka på?
Det är bra att du redan innan du skickar in tänker igenom hur upplägget skulle kunna se ut i en färdig bok. Lägg texten så att du får en känsla för hur lång berättelsen blir och hur uppslagen kommer att se ut.

Ger ni ut skönlitteratur för ungdomar?
Nej, inte ännu.

Ger ni ut skönlitteratur för vuxna?
Nej, inte ännu.

Vanliga frågor från illustratörer

Hur ska jag skicka in mina illustrationer?
Skicka dina bilder samlade i EN lågupplöst PDF. Om du har en portfolio på nätet. Då kan du även skicka med en länk till den till manus(at)olika.nu.

Vilken typ av illustrationer är ni intresserade av?
De illustrationer du skickar till oss eller har i din digitala portfolio får gärna vara bilder tänkta till barn och unga – då blir det lättare för oss att tänka hur de fungerar i en barnbok.

Ska jag berätta om mig själv och varför jag skickar illustrationer till er?
Ja, gärna! Vi vill veta mer om dig och gärna höra dina argument om varför du tror att dina illustrationer skulle passa i vår utgivning. Alltså ett följebrev om dig och dina illustrationer!

Vad händer om ni gillar mina bilder?
Om vi tror att du passar vår profil så lägger vi in det i vår illustratörsdatabas och så kontaktar vi dig när vi har ett manus som vi tror passar.