Om OLIKA

På Olika jobbar vi med litteratur, utbildning, kommunikation och PR. Alltid med idén att utmana begränsande stereotyper och bidra till ett inkluderande samhälle. OLIKA startade 2007. Vi jobbar med både etablerade författare och illustratörer och med nya stjärnskott. Våra kunder är alltifrån förskolor, skolor, bibliotek, företag, idrottsföreningar, organisationer, föräldrar, mor- och farföräldrar och alla andra viktiga som möter barn och unga. Vad kan vi hjälpa dig med?

.

Vi som jobbar på OLIKA

Leo Ringqvist
Leo har en bakgrund inom administration, inköp och teknik. På OLIKA jobbar han som administratör med kundtjänst, bokföring. fakturering, order, royalty, avtal, hemsida och övrig administration.
leo(at)olika.nu
0793-476202

Kristina Henkel
Kristina är en av Sveriges första jämställdhetskonsulter och har lång erfarenhet av att utbilda om jämställdhet, normkritik och inkludering. På OLIKA jobbar hon som föreläsare och projektledare samt sitter med i styrelsen.
kristina(at)olika.nu
0737-033562

Marie Tomičić
Marie är en av grundarna av OLIKA och har en bakgrund som lektor och forskare i organisatorisk förändring och ledarskap. På OLIKA jobbar hon som VD, förläggare och redaktör samt sitter med i styrelsen.
marie(at)olika.nu
0708-622808

Mikaela Baum (föräldraledig)
Mikaela är en textälskare med förkärlek till färgstarka antihjältar. Hon är utbildad inom Kreativt Skrivande och Förlagskunskap vid Jakobsbergs Folkhögskola och Stockholms Universitet. På OLIKA jobbar hon som redaktör och som projektledare för Tell Your Sport Story.
mikaela(at)olika.nu
0707-782545

Stephanie Johansson Pastén (föräldraledig)
Stephanie är litteraturvetare med examen från University of Kent i engelsk och komparativ litteratur. Hon har koll på det senaste inom normkritik och inkludering. På OLIKA jobbar hon som redaktör, med bibliotek, återförsäljare och med marknad och sälj.
stephanie(at)olika.nu
0793-494013

Samarbetspartners

ÖFF OCH SISU ÖSTERGÖTLAND 
I det läsfrämjande projektet TEll your sport story (tidigare Läskickar!) samarbetar OLIKA med Östergötlands fotbollsförbunde och SISU Östergötland.

GENERATION PEP
Generation Pep arbetar för att alla barn och unga ska ha möjlighet att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Tillsammans med Generation Pep skapar vi roligt innehåll med fokus på rörelse, bland annat inspirerat av våra sportstjärnor och våra sportstjärneböcker!

Utmärkelser och nomineringar

OLIKA har fått många fina utmärkelser genom åren, bland annat Rättvisepriset och Stenbecks stipendium. Vi har också blivit nominerade till många fina priser, som till exempel Publishingpriset,  Transammanspriset, Jämställdhetspriset och Årets Samhällsutvecklare.

2019
OLIKA belönas med Sven Lyras kulturpris “Med sin omfångsrika bokutgivning värdesätter Olika på ett föredömligt sätt det faktum att den ena är den andra olika!”

2019
Nominerad till Årets Samhällsutveckling på Näringslivsgalan i Linköping

2019
Nominerad till Jämställdhetspriset

2018
OLIKA blir nominerade till Transammanspriset för arbete med att lyfta alla barn, hon, hen och han.

2017
OLIKA kommunikation nomineras till Publishingpriset med konceptet och tidningen Tillsammans med Resa & Robin. Karaktärer och innehåll togs fram i samarbete med Trafik i Mälardagen – en del av SJ.

2013
”OLIKA utmanar destruktiva normer och motverkar mobbning, trakasserier och kränkningar genom att se till att fler barn får känna igen sig i barnböcker.”

2012
”OLIKA belönades med Rättvisepriset för sin insats för att fler barn ska känna igen sig i böcker, skapa sig positiva självbilder och på så sätt bli delaktiga i samhället. OLIKA har sett bristerna i sin bransch och agerar modigt för att mångfalden i samhället ska återspeglas.”

2007 – OLIKA förlag startar! 2009 startar OLIKA utbildning och 2011 startar OLIKA kommunikation.

.

OLIKAs klimatarbete

Hållbarhet är ett ledord på OLIKA, social hållbarhet och miljötänk går hand i hand. Våra böcker är FSC-märkta och vi har påverkat våra tryckerier så att de har Svanen-certifierat sig. Vi trycker i Baltikum för att ha nära till vår produktion och för att minimera transporter. Våra böcker är lätta att återvinna. Eftersom kött har en stor påverkan på miljön speglar alla våra böcker vegetarisk mat och vi har vegetarisk mat på alla våra event. OLIKA är flygfritt och vi älskar att åka tåg. Läs mer om vad vi gör för klimatet!