Om Olika

Tänk om vi levde i en värld där olikheter berikar istället för att vara hotfulla. Tänk om vi levde i en värld där inte bara majoriteten speglas i litteratur och kommunikation. Tänk om vi levde i en värld där alla barn – och människor – blir speglade på positiva sätt och där människor bemöts utifrån vilka de är istället för vilka de borde vara. Den världen vill vi vara med och skapa.

På Olika tror vi på, och jobbar för jämställdhet och jämlikhet och ett socialt hållbart samhälle. Och vi gör det genom att utmana stereotyper på kreativa sätt. Vi låter fler människor synas och vi belyser och ställer frågor om normer och strukturer. Det har vi gjort ända sedan starten 2007 när vi gav  ut våra första böcker. Som Sveriges första värderingsdrivna förlag skapade vi debatt, och det har vi fortsatt med. Nu även med våra två områden utbildning och kommunikation.

Våra verktyg är både normkritiska och normkreativa. Med normkritiken granskar vi strukturer och normer. Med  det normkreativa driver vi förändringen framåt – på roliga, insiktsfulla och kreativa sätt.

Utmärkelser och nomineringar

OLIKA har fått många fina utmärkelser genom åren, bland annat Rättvisepriset och Stenbecks stipendium med motiveringarna:

”OLIKA belönades med Rättvisepriset för sin insats för att fler barn ska känna igen sig i böcker, skapa sig positiva självbilder och på så sätt bli delaktiga i samhället. OLIKA har sett bristerna i sin bransch och agerar modigt för att mångfalden i samhället ska återspeglas.”

”OLIKA utmanar destruktiva normer och motverkar mobbning, trakasserier och kränkningar genom att se till att fler barn får känna igen sig i barnböcker.”

Vi är också nominerade till Publishingpriset 2017 med Tillsammans med Resa & Robin, karaktärer och innehåll framtaget för Trafik i Mälardagen – en del av SJ.

Vårt miljötänk

Hållbarhet är ett ledord på OLIKA, och det gäller även hur vi påverkar miljön. Våra böcker är FSC-märkta och inom kort även märkta med Svanen. Vi trycker i Baltikum för att ha nära till vår produktion och för att minimera transporter.