Material som utvecklar din verksamhet

Här hittar du kostnadsfritt material som bidrar till en mer normkreativ värld!

 

Alla fantastiska lärare och föräldrar, hjälp oss svara på enkäten!
Senaste svarsdag 16 mars.
Här kan du svara på enkäten!
Info om elevenkäten finns här!

 

 

Lär alla barn samtycke! 

 

 

 

 

Olika älskade känslor

För att kunna visa hela vårt känsloregister behöver vi fler ord och flera nyanser av känslorna glad, ledsen, rädd och arg. Känslor är som volym – de kan vara mer och mindre.Känslor är en förutsättning för att kunna visa sina gränser och också för att förstå andra människors gränser, för förståelse och medkänsla helt enkelt.

 

  Godisbutiken – checklista för bemötande

Vi har alla med oss olika erfarenheter och förväntningar som påverkar vårt bemötande av andra människor. Med Godisbutiken får du frågor att fundera på och samtala kring.

 

 

Checklista för en normkreativ bokhylla

Böcker ger oss möjlighet att resa. In i nya världar med nya perspektiv och möjligheter. Checklistan för en Normkreativ bokhylla hjälper dig att komma igång med en normkritisk analys av de böcker ni läser.

 

 

Pedagogiska bokhandledningar

Fördjupa läsupplevelsen med barnen. Handledningarna innehåller frågor och kunskapsrutor. Vilket gör att de bli miniutbildningar för pedagoger och lärare. Läsningen blir en aktiv del av värdegrundsarbetet och det förebyggande arbetet mot diskriminering.

 

Pronomenrunda – så gör du!

Med en pronomenrunda skapar du förutsättningar för en trygg miljö som ger utrymme för barn och vuxna att definiera sig själva och sin könsidentitet. Vid terminsstart är en pronomenrunda ett bra sätt att börja. Läs mer och se vår utbildningsfilm!

 

3-stegsmetod för gränser

Vi kan inte vaccinera barn och unga mot att bli retade eller trakasserade, men vi kan tillsammans öva så att vi har strategier att säga ifrån. Peppa barnen att hjälpa varandra. Om vi alla blir aktiva åskådare som säger ifrån och agerar så blir det tryggare för alla!

 

Tänk på dig själv som en vän!

Boken ”Ta makten – för att det funkar” handlar om hur hjärnan fungerar och hur vi kan använda kunskapen för att må bättre. Övningen är enkel att anpassa så att det fungerar både i förskola, grundskola och på gymnasiet.

 

 

Pyssel till serien: Barnen i Lyckeskolan!
Bokserien Barnen i Lyckeskolan passar både att läsa högt på förskolan och att läsa själv för de barn som knäckt läskoden! Förutom handledningar till varje bok har vi också pyssel!

 

 

 

Stjärnfamilj

Familj är viktigt för barn och ett återkommande tema på förskolor och skolor. Övningen kommer från boken ”Normkreativitet i förskolan”

Heppboll
Att leka lekar tillsammans är härligt! Heppboll är en omarbetad variant av brännboll, istället för att kastas ut ur leken när du bränns bygger leken på lagets gemensamma insatser. Övningen kommer från boken ”Normkreativitet i förskolan”

Är det något du önskar se mer av här, eller har du frågor eller synpunkter, hör gärna av dig till oss på info@olika.nu!

Här hittar du Olikas aktuella utbildningar!

100 möjligheter – jämställdhet i praktiken
Normkreativitet -hur funkar det?
Boken som ögonöppnare
Pannkakor och superhjältar
Stora pojkar gråter också
Mamma, pappa eller förälder?
Kroppar, snippor och snoppar
Ta makten-för att det funkar!