Vi letar skatt 3-6 år

134 kr

“En av de bästa och viktigaste böckerna någonsin!”

Jag kan inte somna, fast det är natt.
Jag tänker på det mamma sa om en skatt:
en kista, full med guld och diamanter
och smycken nog till hundratals tanter!
Men tanten med vanten, hon har ingenting.
Inte ens minsta lilla pyttiga ring.
Jag grubblar och tänker. Det känns inte rätt.
Det är som om tanten glömts bort på nåt sätt.

Jesper Lundqvist och Marcus Gunnar Pettersson skildrar ett möte mellan ett barn som är och handlar och en tant som ber om pengar utanför affären. En berättelse om vår samtid som har saknats i barnbokshyllan.

Provläs här! 

 

Ladda ner vår kostnadsfria pedagogiska handledning här!

Beskrivning

Författare: Jesper Lundqvist
Illustratör: Marcus Gunnar Pettersson
Utgivningsår: 2015 (december)
Storlek: 205 x 205 mm
Sidantal: ca 40 sidor
Inbunden
Miljömärkning: FSC, Svanen
Tryckt i Lettland
Ålder: ca 3-6 år

Sagt om boken:
Årets allra finaste bok, både till form och innehåll. Om barnet som blir vän med en romsk tiggare. Om svåra frågor om varför vissa har medan andra inte. Om den rika hotelldirektören som dyker upp på slutet… Borde köpas av alla förskolor, skolor och föräldrar NU.
Cecilia Werner, Hallands Nyheter

På vers berättar Jesper Lundqvist om ett barns möte med en EU-migrant – både folkbildande och utopisk!
Viveca Bladh, Kulturnytt i P4

Inte går det väl att göra bättre efter Monsterhund-böckerna? Joho då. Om de som har allt och de som har inget. Och hur ett litet barn inte bara kan stänga av sitta hjärta och gå förbi. Allt på rim, så det brister i hjärtat av vad bra det är. Bilder som dansar verklighet och mångfald, med så vackra minspel att jag blir tårögd. (…) Tack för denna otroligt fina.
Mia Hansén, Kreativituren

Det här är en fantastisk berättelse som på ett enkelt sätt gestaltar varför människor tigger. Texten är skriven på rim, vilket ger berättelsen ett poetiskt, sagofullt skimmer mitt i den vardagliga miljön. Perspektivet är barnets, här finns både empati och okonventionella lösningar på problem. Illustrationerna är detaljerade och humoristiska.
Lyrans Noblesser

Bild från den galet fina bilderboken Vi letar skatt från Olika förlag. En tänkvärd berättelse om skatter – att ha dem och att inte ha dem. Dessutom på strålande rim! Vi gillar :)
Bokus

Både text och bild har ett konsekvent barnperspektiv, där barnets upplevelser och vilja att hjälpa leder till en rad frågor som de vuxna saknar svar på och som bearbetas i barnets fantasi. Alla barn idag ser människor som tigger och bor i offentliga miljöer, men det finns bara ett fåtal böcker som skildrar detta samtidsproblem. I Vi letar skatt ges inga förklaringar till varför dessa människor har en svår situation, utan det är en berättelse om vänskap som sträcker sig förbi språksvårigheter och åldersgränser. Det är välgörande att både textförfattaren Jesper Lundqvist och illustratören Marcus Gunnar Pettersson utgår från ett inkluderande och vardagsnära perspektiv och lyfter fram frågor kring orättvisor och utanförskap på ett barnnära sätt.
Helene Ehriander, BTJ

Jag bara älskar denna bok och det gör min 3-åring också. Idag är det mors dag och i den här boken finns en mamma som har åkt till ett främmande land för att få ihop pengar till sina barn som väntar hemma. Här finns en mamma som borde lära sig av sitt kloka barn att man ska se sina medmänniskor och hjälpa varandra. En bok med så mycket klokhet! En bok om nutid och utanförskap. Jag älskar böcker på rim och den här är en absolut favorit! Tack OLIKA förlag för alla barnböcker ni ger ut som tar upp viktiga ämnen, utmanar normer, ger barn en möjlighet att förstå hur andra kan känna, tänka och ha det. Den här boken borde finnas på varenda förskola och varenda skolbibliotek!
@barnbokstips, Instagram

(…) en underbart fin berättelse på rim. Tänkvärd för både vuxna och barn!
Borgholms bibliotek

En bok med schysst barnperspektiv, som tar upp en problematik i samhället som såklart även barn ser och undrar över. Men Vi letar skatt handlar även om att dela med sig, empati och vänskap. Så detta är en viktig och fin bok för barn mellan typ 4-7 år.
Bokpratarna, barn- och skolbibiotekarier i Burlöv och Malmö

Genom ett barns ögon möter vi tanten med vanten, som har ingenting. Barnet sätter sig bredvid henne en stund. Varför går så många förbi och låtsas som att de inte ser henne? Viktig och tänkvärd bok om något som många barn ser, upplever och funderar över men som vuxna har svårare att vilja eller kunna prata om. En bok som därför är minst lika viktig för vuxna att läsa!
Bokmorsa

så. himla. fin.
årets julklappstips.
Ida, läsare

Bilderböcker som vågar, gör en glad och hoppfull med modiga barn som peppar till att ställa svåra frågor och hjälper vuxna att svara på frågorna!
Prickiga Paula

Det här är en barnbok om den sociala misären idag: såväl fattigdomen bland tiggare och den känslomässiga hos de vuxna. Ett tidsdokument över 2015 från Olika förlag. Två saker som gör att jag trots det tragiska innehållet gärna rekommendrar den: texten är skriven på rim och omslaget så läckert i rosa & guld.
Läslusen Barnbokhandel

En bilderbok som på rim belyser en samhällsproblematik vi möter nästan dagligen och som såklart även barn ser och har funderingar kring. Ett sexårigt barn möter en kvinna som ber om pengar utanför mataffären. Detta leder till en inblick i en annan vardag och tillsammans pratar de om sätt för att förbättra situationen för människor i staden. En bok som tar upp frågor som från ett barns perspektiv kan ses som självklara, men som vi vuxna inte alltid har så självklara svar på.
Hanna Flood, barn- och ungdomsbibliotekarie i Kävlinge

Varför accepterar vi faktiskt att vissa människor lever i överflöd när andra ingenting har? Som förälder är det bra att tänka igenom den frågan innan den här boken plockas fram vid godnattstunden, för det är inte osannolikt att den kommer samma sekund som pärmarna slås igen.
Eva Emmelin, Skånska Dagbladet 

Jag blev väldigt rörd när jag läste Vi letar skatt (…) I dagens samhälle sitter det tiggare utanför varje mataffär och självklart undrar barnen varför. Vi letar skatt tar upp detta angelägna ämne på precis rätt nivå tycker jag, och öppnar upp för funderingar och samtal mellan barn och vuxen. En berättelse om vår samtid som hittills har saknats i barnbokshyllan. Bilderna är jättefina och knyter an bra till texten, och en kändis för alla Varbergsbor dyker även upp bland figurerna på slutet. Bra jobbat Jesper Lundqvist!
Fredrika Sjöberg, Ge mig boken!