Värsta målet, Kosse! 6-9 år

131 kr

Äntligen! Kosse och hennes kompis Emma har börjat spela i lag. Ett riktigt lag med matchtröjor och allt! Och det dröjer inte länge innan de ska åka på cup. Men motståndet är tuffare än vad Kosse hade väntat sig. Nu måste hon kämpa mer än någonsin!

Värsta målet, Kosse! är inspirerad av fotbollsstjärnan Kosovare Asllanis barndom och är skriven av sportjournalisten Anja Gatu. Kapitelbok, korta kapitel och mycket bilder. Passar att läsa själv och att läsa högt!

Provläs här! 

 

Alla böcker i serien om Kosse:
Passa bollen! ropar Kosse
Värsta målet, Kosse!
Rakt i krysset, Kosse!

“Det här är riktigt bra!”
Pia Sundhage

Ladda ner vår kostnadsfria pedagogiska handledning här!

Beskrivning

Författare: Anja Gatu
Illustratör: Maria Källström
Utgivningsår: 2016 (juni)
Storlek: 155 x 215
Sidantal: 84 sidor
Inbunden
FSC-märkt
Tryckt i Lettland

Jag tycker det här är riktigt bra. Det är på tiden att det skrivs böcker om våra flickor på ett sätt som inspirerar. Det handlar om att vidga förväntningar på vad en flicka kan göra och inte göra.
Förbundskapten Pia Sundhage, om OLIKAs serie FOTBOLLSSTJÄRNOR

Sagt om boken:
Härligt ärliga berättelser om kämpaglöd, vinnarinstinkt och livet i laget. I serien finns även böcker om Therese Sjögran. Lättlästa böcker men med både djup och spänning.
Kulturnytt

Jag älskar OLIKAs fotbollsserie. Ge den här till ditt fotbollstokiga barn!
Feministbiblioteket

Det är härligt att läsa sportjournalisten och författaren Anja Gatus beskrivning av matcherna, kunnigt och med nerv. Spännande även för den som inte tycker att fotboll är Guds gåva till mänskligheten. Men det handlar inte bara om inkast och bortdömda mål, utan lika mycket är det en berättelse om kompisrelationer, att våga sånt man egentligen inte vågar, att vara en god vinnare och förlorare. Maria Källström lyckas fånga Kosses person, blyg utanför plan men energisk på, i svartvita illustrationer. Böckerna om Asllani hör till serien Fotbollsstjärnor, där finns också berättelser baserade på Charlotte Rohlin och Therese Sjögran. Efterlängtad fotbollspepp som utmanar normer! Inspirerande om vinnarskallar och idrottsutövande tjejer, dessutom välskrivna av sportjournalister som kan konsten att förvandla matchreferat till spänning. Det blir på allvar, tjejerna tas på allvar – och det är för mig det helgjutna barnperspektivet jag alltid letar efter.
Bokunge

Värsta målet, Kosse! är en mycket levande och fin berättelse. Författaren Anja Gatu visar att mycket handlar om psykologin bakom spelet, men också om speltaktik. I centrum för berättelsen är den härligt skildrade Kosse, full av iver och längtan. Ledarskapsfrågor blir på ett sinnrikt vis en del av denna berättelses nerv och välfångade karaktär. Snygga illustrationer av Maria Källström fångar situationer och stämningar mycket fint.
Staffan Engstrand, BTJ

Kosse och bästa kompisen Emma börjar spela i ett lag och Kosse åker på cup med de andra, som hon inte känner. Det här är en vardaglig och enkel bok om att våga ta kliv utanför sin komfortzon. Men främst är det en fartfylld och realistisk berättelse om att älska fotboll. Det är lätt att känna igen sig i och tycka om Kosse. En fotbollsbok med tjejer i samtliga huvudroller är tyvärr inte så vanligt, än. ”Värsta målet, Kosse!” är välskriven och fint formgiven. Rekommenderas som läsning för alla barn som redan gillar, eller är nyfikna på att spela, fotboll.
Sebastian Lönnlöv, Tekoppens tankar

Det handlar mycket om fotboll, men här står vänskap i centrum. Kosse är både blyg och på planen ganska impulsiv och hatar att förlora och hon genomgår en inre resa på mer än ett sätt. Två tränare får stor betydelse för henne. Sedan får hon nya vänner, men jag anar att det kanske kommer en fortsättning. En fin bok och som vanligt är jag mycket glad över den här fantastiska serien. Så bra att spelarna ”lånat ut” sina namn så att minifotbollsspelare kan läsa om sina idoler.
Feministbiblioteket

Så här kommer åtta 8 juni-tips på saker som under den gångna månaden inspirerat, vidgat våra vyer eller belyser skevheter i samhället och vad vi kan göra åt dem. (…) Sportjournalisten Anja Gatu har skrivit barnböcker baserade på riktiga fotbollsstjärnors barndomsberättelser. Nu kommer äntligen en ny bok om Kosovare Asllani, den heter Värsta målet, Kosse! Den handlar om Kosse och hennes kompis Emma som har börjat spela i lag och det dröjer inte länge innan de ska åka på cup. Men motståndet är tuffare än vad Kosse hade väntat sig och nu måste hon kämpa mer än någonsin. Boken är för barn i 6-9 års åldern.
Rättviseförmedlingen

I Värsta målet, Kosse! är det en spännande cup, rätt roligt att läsa om precis under Gothia cup. Det är så olika hur lagen är – vissa har värsta pråliga matchkläderna och andra är mer enkelt klädda. Vissa är sämst och andra är bäst. Eller? Är det verkligen okej att prata skit om motspelarna så? Här gillar jag tränarna otroligt mycket, en önskar ju alla lag fick ha så fina tränare.
Mia Hansén, Kreativituren