Passa bollen! ropar Kosse 6-9 år

131 kr

Kosse älskar att spela fotboll. Och hon älskar att vinna. Helst vill hon ha bollen hela tiden! Men för att bli riktigt bra måste hon hitta en målis att träna skott med. Vem då? Och sen är det dags för fotbollsturnering med Vimmerbyskolan. Nu gäller det på riktigt!

Köp boken och gör skillnad: Landslagsstjärnan Kosovare Asllani skänker sitt arvode för boken till Barncancerfonden och sin fond “För liv, lek och fotboll”.

Passa bollen! ropar Kosse är inspirerad av landslagsstjärnan Kosovare Asllanis barndom och är skriven av sportjournalisten Anja Gatu. Kapitelbok, korta kapitel och mycket bilder. Passar att läsa själv och att läsa högt!

Provläs här! 

 

“Det här är riktigt bra!”
Pia Sundhage

Alla böcker i serien om Kosse:
Passa bollen! ropar Kosse
Värsta målet, Kosse!
Rakt i krysset, Kosse!

Ladda ner vår kostnadsfria pedagogiska handledning här!

Beskrivning

Författare: Anja Gatu
Illustratör: Maria Källström
Utgivningsår: 2015 (maj)
Storlek: 155 x 215
Sidantal: 84 sidor
Inbunden
Miljömärkning: FSC, Svanen
Tryckt i Lettland

Jag tycker det här är riktigt bra. Det är på tiden att det skrivs böcker om våra flickor på ett sätt som inspirerar. Det handlar om att vidga förväntningar på vad en flicka kan göra och inte göra.
Förbundskapten Pia Sundhage, om OLIKAs serie FOTBOLLSSTJÄRNOR

Sagt om boken:
Jag tycker att det är ett fantastiskt fint initiativ.
Susanna Andrén, programledare på Radiosporten

Passa bollen! ropar Kosse är en bra berättelse om längtan efter att utöva den sport som man älskar.

[…] Jag uppskattar illustrationerna av Maria Källström – de utstrålar glad attityd, vardagliga miljöer och känslosvall i fint samspel med den genomgående lättlästa texten. Anja Gatu, som är sportchef på Sydsvenskan, har en bra känsla för såväl språket som för sporten! HELHETSBETYG: 5
Staffan Engstrand, BTJ

Med ett riktigt fotbollsspråk och engagemang lyckas Anja Gatu fånga mig ordentligt. Illustrationerna av Maria Källström känns lekfulla och genom boken kan barn lära sig än mer om sporten och sporra intresset.
Saga Nurmi, Feministiskt Perspektiv

Passa bollen! ropar Kosse är en trevlig och rakt berättad bok om vänskap, relationer och fotboll för den som går i de första årskurserna i skolan. Korta kapitel, luftig text och fina illustrationer av Maria Källström.
Kia, Medieteket

Här kommer ett riktigt bra boktips för fotbollstokiga ungar: Passa bollen! ropar Kosse. Lättläst, roligt och många fina illustrationer.
Akademibokhandeln Umeå

Min egen favorit är ”Passa bollen! ropar Kosse”, som är inspirerad av hur det var när den coola fotbollsspelaren Kosovare Asllani växte upp och började spela fotboll. En jättebra bok om fotboll och vänskap och med fina bilder! Dessutom passar den bra nu när det varit fotbolls-VM.
Karin, Vårt bibliotek

Den här boken är den i Olika förlags fotbollsserie som fallit oss bäst på läppen, och så fort sista sidan var läst tittade sexåringen i det närmaste desperat på mig och frågade när nästa bok om Kosse kommer. Nog för att vi vet hur det går för henne i det långa loppet, men vi är ju nyfikna på hur hon och Emma får det i sitt nya lag! Passa bollen.. har en enkel historia. Det kretsar kring kärleken till fotbollen och byggs upp runt tävlingsglöd och förväntan. […] Den är välskriven och i sina stunder rätt spännande. Det finns en angelägenhet som hela tiden vilar över sidorna och med illustratörens hjälp lär vi känna Kosse ytterligare. Den bestämda blicken, frustrationen när det inte funkar på planen, en hel del saker känns igen från tv-soffans fotbollstittande.
Eva Emmelin, Skånska Dagbladet

Det är en finfin debut tycker jag! […] Det roliga med de här böckerna är att man får möta en stark och duktig fotbollstjej, den som springer snabbast och hojtar “passa mej!” högst. Det är också intressant att läsa om hur Kosse som är blyg och försiktig i andra sammanhang, på fotbollsplanen tycker att allting är kul och självklart.
BokLus, en blogg som drivs av bibliotekarier i Lund

[…] böckerna handlar alltså om tjejer och fotboll, och bara det gör dem relativt unika och viktiga. Precis som i den tidigare boken i serien så handlar dock böckerna inte enbart om fotboll, utan också om livet runtomkring och framförallt är det vardagen som speglas, så igenkänningsfaktorn är stor. Det handlar inte om några dramatiska händelser, utan om vardagslivet för fotbollsintresserade tjejer i lågstadieåldern och det räcker gott och väl. Böckerna är lättlästa och riktiga sträckläsarböcker. Riktigt bra!
Barnboksbloggen

Böckerna är inspirerade av spelarnas barndom och berättar enkla historier om kärleken till fotbollen, nervositeten inför en match och vänskapen i laget. De lyfter förebilder, och inspirerar såväl flickor som pojkar att följa sin dröm om fotboll på hög nivå. Och vad är julen om inte en tid för drömmar?
Skånska Dagbladet

Jämställt lät en 12-åring läsa ”Passa bollen ropar Kosse”. Boken är inspirerad av landslagsstjärnan Kosovare Asllanis barndom och är skriven av sportjournalisten Anja Gatu. Vår läsare gillar boken men skulle främst rekommendera den till barn mellan 7-10 år. Hen blev peppad på att spela fotboll men främst var det roligt att få läsa om Kosovare. Och det är extra roligt nu när det är VM och Kosse är så mycket på TV. Hen tror att alla i rätt ålder skulle tycka om boken, en behöver inte vara fotbollsintresserad.
Jämställt

Anja Gatu skildrar med värme och stor inlevelse Kosses frustration över att vara yngst i syskonskaran och att inte bli riktigt tagen på allvar som flicka. Fint skildrat är även hur Kosse manar på Emma, trots att kompisen inte har samma brinnande låga för sporten. Emma är inte särskilt duktig, men träning ger färdighet. Glädjen när de lyckas är påtaglig.
Nerikes Allehanda

Jag tyckte mycket om boken och hoppas att [min son] skulle vilja läsa den när han blir äldre, eller snarare hoppas jag nog på att det skrivs fler böcker och att de är mer aktuella för honom när han blir äldre. Det är viktigt att flickor (och även pojkar!) får ha fotbollsidoler som inte är män och om det finns böcker om idolerna så kommer de definitivt att läsa dem. Win win med andra ord. En annan sak som jag gillade skarpt är att Kosse är bra, riktigt bra, och hon får vara det. Visserligen vill gympaläraren att hon ska hålla igen lite för de andras skull, men det gör hon inte. Barnet som läser vet ju också facit – hon blev en landslagsspelare. Mycket bra Olika och jag ska nu kasta mig över nästa bok, Hund på plan, bok nummer två om Charlotte Rohlin.
Feministbiblioteket

En bra bok om kompisar, syskon, skolan och fotboll.
Beatrice Vikberg, Piteå-Tidningen

Jag träffade en klass i åk 6 i jobbet och vi pratade självförtroende, normer mm. Kom in på fotboll och kloka elever funderade över varför man pratar om “fotboll” när det är killar som spelar men “damfotboll” när det är tjejer som spelar? Varför får killfotbollen mer utrymme i media? Beror ens självförtroende på hur mycket man peppas, vilket stöd man får och vilka chanser man får att göra olika saker exempelvis spela fotboll? Vilken tur att det nu finns många bra fotbollsböcker med tjejer i huvudrollen! Här Anja Gatus bok “Passa bollen, ropar Kosse” som är inspirerad av landslagsstjärnan Kosovare Asllanis barndom. Tack OLIKA förlag för alla era böcker som utmanar normer och ger barn många olika förebilder!
@barnbokstips, Instragram