Orättvist! 1-3 år

131 kr

“…en fantastisk bok som på ett humoristiskt och tydligt sätt visar på hur det är att leva med syskon.”

Lillskrot får åka vagn. Storskrot måste gå.
ORÄTTVIST!
Storskrot får mysa i soffan. Lillskrot måste lägga sig.
ORÄTTVIST!

En liten bok om stora känslor, av skaparna till böckerna om Tessla!

Provläs här! 

 

Ladda ner vår kostnadsfria pedagogiska handledning här!

Beskrivning

Författare: Åsa Mendel-Hartvig
Illustratör: Caroline Röstlund
ISBN: 9789185845835
Utgivningsår: 2012
Storlek: 186 x 185 x 7 mm
Vikt: 185g
Sidantal: 28 sidor
Inbunden
FSC-märkt
Tryckt i Riga

Åsa och Caroline, skaparna bakom de populära böckerna Tesslas mamma vill inte! och Tesslas pappa vill inte! kommer nu med sin tredje bok på OLIKA förlag. Denna gång handlar det om syskonsskap. Genom att använda sig av unikaraktärer vill Åsa ge alla barn möjligheten att identifiera sig med den universella känslan av avundsjuka. Caroline har i sin illustrationer skildrat en familj med mycket känslor och två härliga starka små karaktärer.

Sagt om boken:
Den här boken är en riktig pärla för alla stora och små syskon. Storebror lyssnar andäktigt … Texten är rak och upprepande, precis så indignerad som sin känsla och precis så full av kärleksfull avund som syskonskapet är. Bilderna är varma och glada, liksom i skaparnas andra fina böcker om Tessla. Jag gillar figurernas öppenhet, som bjuder till igenkänning, gillar de “skrotiga” smeknamnen.
Eva Emmelin, Skånska Dagbladet

Det där med att man får lov till olika saker i en familj, och även på förskolan kan kännas frustrerande orättvist. Den här boken sätter ord på de här känslorna genom karaktärerna Lillskrot och Storskrot. Genom böcker som denna ger vi barn möjligheter att tillägna sig ord för känslor och därmed också lära känna sitt eget känsloregister. Denna bok utmanar även den traditionellt vedertagna klädkoder på ett förträffligt sätt. Jag gillar den!
Bokmorsornas livspussel

Jag uppskattar både att den bryter vithetsnormen och låter olika hudfärg existera i samma familj utan att liksom köra det i ansiktet på mig. Det är ju inte det som är storyn – storyn handlar om att olika personer och olika åldrar får och inte får olika saker.
Elida, @lannalandet

Jag brukar sätta Stina Wirsén högst upp på listan för den skickligaste på att gestalta det stora i det lilla men här får jag en ny favorit. Att göra enkla barnböcker är svårt men med bild och text och en förmåga att få fram ett tydligt budskap på rätt sätt så kan man skapa fantastiska barnböcker. Det här är en sådan bok, tycker jag. Jag gillar den skarpt!
Sanna Juhlin, Barnboksprat

Favorit i barnbokshyllan just nu: Orättvist!
Eva Emmelin, Skånska Dagbladet

Det är en fantastisk bok som på ett humoristiskt och tydligt sätt visar på hur det är att leva med syskon. Dessutom får vi äntligen i litteraturen se adoptivbarn på ett helt naturligt och självklart vis. Äskar!
Nina Ruthström, LitteraturMagazinet

Den universella “avvundskänslan” gestaltas i både bild och text på ett mästerligt sätt: … Storskrots och Lillskrots buttert avundsjuka minspel är träffsäkert förmedlat och ingen tvivlar på hur avundsjuka de är på varandra! Orättvist! är en färgstark, skojig och ytterst igenkännande bok både för liten och stor.
Elisabeth Eliasson Roos, BTJ

[…] böcker som Konrads klänning och Orättvist! där det normbrytande istället blir normkreativt, inte ett problem som måste lösas utan bara finns där. Vidgar och stärker.
Bloggen Eli läser och skriver