Konrads klänning 1-3 år

131 kr

Hedvig har fått en klänning. Hon glittrar!
Konrad har inte fått någonting.
Får Konrad låna Hedvigs klänning?
Javisst! Men bara en stund …

Provläs här! 

 

Alla böcker i serien om Konrad:
Konrads klänning
Konrad lussar
Konrad och karamellerna
Konrad och kalaset

Bakom serien står skaparna bakom omtyckta Tessla-böckerna och storsäljaren Orättvist!

Ladda ner vår kostnadsfria pedagogiska handledning här!

Beskrivning

Författare: Åsa Mendel-Hartvig
Illustratör: Caroline Röstlund
Utgivningsår: 2014 (25 augusti)
Storlek: 185 x 185
Sidantal: 24 sidor
Inbunden
FSC-märkt
Tryckt i Lettland
Ålder: ca 2-4 år

Sagt om boken:
Samspelet, avundsjukan, ilskan och glädjen mellan de två syskonen är särskilt framträdande i barnens ögon, hur de ser på varandra och vilka blickar de ger varandra. För illustratören Caroline Röstlund krävs det inte så mycket mer än så för att förmedla starka känslor. Hennes illustrationer är enkla med stort fokus på barnen och med en färgskala som är något dov, vilket gör att även i bilderna tas fokus från att det är just klänningen det handlar om. Trots att klänningarna glittrar sticker de egentligen inte ut. Istället känner sig de båda barnen nöjda och lyckliga när de kan dela på glädjen och glittra tillsammans.
Rebecka Horn, Dagens bok

Konrad är en ny bekantskap bland Olika förlags böcker, och en trevlig sådan.

[…] Caroline Röstlund tecknar som vanligt barn med en självklarhet och energi som gör att jag ser mina egna små i alla hennes teckningar. Det är uttryck och rörelser som är just barn, och det gör henne till en av mina favoritillustratörer. Det här är en enkel bok för små barn om ett ämne som får på tok för mycket uppmärksamhet: klänning på pojkar. Det befriande med den är att det inte är vad boken handlar om. […] Konrad får vara normbrytande utan att vi skrivs på näsan med att han är det. Det är ju när vi uppnår den självklarheten som normerna luckras upp och vi får frihet att vara som vi är utan att styras av stereotyper.
Eva Emmelin, Skånskan

Caroline Röstlund är fantastisk på att teckna ögon, de där blickarna Hedvig och Konrad mellan alltså. Boken som lämnar mig med ett stort leende. Klänningar är ju det bästa som finns, precis som i Konrads klänning borde det i verkliga livet vara självklart att allas som vill ska få ha glittrande fina klänningar på sig.
Prickiga Paula

Egentligen handlar det inte så mycket om klänningar, utan mer om avundsjuka syskon emellan och att vilja ha det den andra har.Jag tyckte om boken och tror att [mitt barn] kommer att göra det också (har bara läst den två gånger än så länge). […] Boken är fin och känns mycket genomarbetad. Det är en enkel intrig, men så bra i sin enkelhet.
Hanna Lager, Feministbiblioteket

[…] om en kille som spritter av glädje när han får klä sig fritt […]
Boklådan

[…] Illustratören tar oss till en magisk men ändå vardaglig värld och lyckas med en välgjord teknik gestalta författarens gestaltning av Konrads avundsjuka och Hedvigs strålande stolthet. […] Både verbalt och illustrativt gestaltas det självklara i att man har rätt att själv få bestämma vilka kläder man vill ha, oavsett kön.
BTJ, Elisabeth Eliasson-Roos

Det som är bra är att det inte är ett problem att Konrad vill ha en klänning för att han är kille. Det framställs bara som två syskon som bråkar lite. Det normbrytande blir liksom inte ett problem.
Kerstin Ydrefors, barn- och ungdomsbibliotekarie, Östersundsposten

[…] böcker som Konrads klänning och Orättvist! där det normbrytande istället blir normkreativt, inte ett problem som måste lösas utan bara finns där. Vidgar och stärker.
Bloggen Eli läser och skriver