Konrad och kalaset 1-3 år

131 kr

Mamma fyller år.
Konrad och Hedvig ska ordna frukost.
Men båda vill röra i chokladen!
Sch! Bråka inte. Då kanske mamma vaknar …

En berättelse om att fira någon du tycker om och om starka känslor!

Provläs här! 

 

Alla böcker i serien om Konrad:
Konrads klänning
Konrad lussar
Konrad och karamellerna
Konrad och kalaset

Bakom serien står skaparna bakom omtyckta Tessla-böckerna och storsäljaren Orättvist!

Ladda ner vår kostnadsfria pedagogiska handledning här!

Beskrivning

Författare: Åsa Mendel-Hartvig
Illustratör: Caroline Röstlund
Utgivningsår: 2017 (augusti)
Storlek: 185 x 185
Sidantal: 28 sidor
Inbunden
Miljömörkning: Svanen, FSC
Tryckt i Lettland
Ålder: ca 1-4 år

Sagt om Konrad & kalaset:

”Men i grunden finns både ömsinthet och respekt mellan syskonen och detta skildras av författaren med små men uttrycksfulla medel. Berättelsen är väldigt enkel, men rymmer en mycket bra gestaltning av stunder som jag tror att många kan känna igen sig i – både barn och vuxna. Åsa Mendel-Hartvig berättar i ett lugnt tempo och nöjer sig ofta med korta kommentarer till illustrationerna, eller några korta repliker och utrop. Det finns en mycket förtroendefull relation mellan författare och illustratör, där de båda litar på den andres uttryck och låter text och bild finna ett uttrycksfullt samspel. Caroline Röstlund har illustrerat ett flertal böcker med text av Åsa Mendel-Hartvig. Hon uttrycker gärna en mångfald i att leva och vara i sina illustrationer. Här låter hon till exempel Konrad bära ett nattlinne med rosa hjärtan och små ulliga kaniner till tofflor medan Hedvig bär rovdjursliknande tassar på sina fötter.”
Ulf Malmqvist, BTJ

“Jag älskar böckerna om Konrad för deras enkelhet och charm och att med så små medel få med så många lager. Det är berättelser en känner igen sig i men som ändå testar normerna något på ett behagligt sätt som bara är. Olika förlag är överlag genier på att skapa berättelser utanför rådande könsnormer där det normbrytande inte är på något sätt i fokus, utan det är något helt normalt.”
365 böcker du borde läsa

“Caroline Röstlund är perfekt som illustratör till Åsa Mendel-Hartvigs Konrad. Blickarna mellan syskonen de är så bra – guld! Att Konrad har klänning med rosa hjärtan på. Det är bara där på ett helt självklart sätt. Så bra!”
Prickiga Paula

“Mendel-Hartvig och Röstlund kan verkligen konsten att fånga det vardagliga och enkla och göra det till en rolig bok för de minsta barnen. Den har har ju en rolig slutkläm för oss vuxna eftersom [SPOILER!]. Bilderna är också tecknade med stor värme och livfullhet. Hedvig och Konrad är verkligen fina förebilder för våra små barn.”
Feministbiblioteket

Sagt om Konrad & karamellerna:
I Konrad och karamellerna fortsätter Åsa Mendel-Hartvig och illustratören Caroline Röstlund att spegla och visa upp relationen, avundsjukan och orättvisorna mellan de båda syskonen (…) Deras samarbete är så förträffligt och välarbetat att det känns som att de talar med samma röst. Texten är kort, meningarna fåordiga, men där orden tar slut talar bilderna vidare. (…) Bokens styrkor ligger i att den tagit sig långt från stereotyperna och låtit det bli en självklarhet. Att bilderna enkelt visar upp de känslor och tankar som fattas i den kortfattade texten. Godiset är slut men inte suget och önskan efter mer, vilket syns i ögon och genom korta utrop. Jag hoppas på mer med Konrad, och mer med Hedvig, ett par barn som med bara några få meningar växer något enormt efter varje bok och vars karaktärer kompletterar varandra utan att falla på klichéer.
Rebecka Horn, Dagens bok

Konrad och karamellerna av Åsa Mendel-Hartvig och Caroline Röstlund är en ny favorit här hemma, både jag och min flicka på 2,5 år tycker om den. Jag får flashbacks från barndomen och kan verkligen känna igen mig i Konrads känslor när hans godis är slut och storasyster har kvar godis. Jag tror detta är ett fenomen som förekommer i många familjer på lördagarna och därför är det lätt att kunna identifiera sig både med Konrad och hans storasyster. Att Konrad bär kjol tycker jag öppnar upp fantastiska möjligheter till samtal (om det behövs) kring att man får klä sig precis så som man själv vill. Att mormor är finurligt busig är också ett plus, lek över generationsgränserna är härligt! Konrad och karamellerna är förlösande fördomsfri och kan varmt rekommenderas!
Mari, Bokmorsornas livspussel

Konrad och Hedvig har fått karameller, men Konrads har tagit slut. Storasyster är snäll och låter honom smaka några gånger, men till slut sätter hon stopp. Konrad ser minst sagt missnöjd ut. Tänk om det faktiskt var så att Hedvig fick mer godis än honom? Konflikten leder till hårda ord och handgripligheter. Konrad blir nedbrottad och vill till mormor. Men var är hon? Mormor har somnat på soffan och framför henne står en enorm skål med godis. Den uppmärksamme läsaren har nog upptäckt att mormor finns i bakgrunden av varje bild. Mormor ser ut att sova gott. Men det gör hon inte. Hon flyger upp med ett ”RRRAAAOOO!” Barnen ser först rädda ut men mormor bara busar. Buset övergår i en tumlande brottningsmatch och mormor har förstås inte en chans mot de två starka barnen.
Det här är en bok som får oss att upptäcka fler saker för varje läsning. Den grundar också till samtal om brottning och skojbrottning. Hur ser barnens ansikten ut på de två olika bilderna med brottning? Hur vet man att någon vill vara med? En bok där tolkning av bilderna blir lika viktigt som texten.
Marie Eriksson, förskollärare, Tidningen Förskolan

Fina söta Konrad med rosa kjol, glasögon och busig blond frisyr med bråk och bus och envishet i blicken. (…) Hedvigs blick när hon har godis kvar men Konrad ätit upp sitt (…) Det oskyldiga uttrycket i blicken när Konrad försöker hålla sig borta från bråk eller oskyldigt stjäl godis är så fin! Den där barnblicken, den får de till allt med böckerna om Konrad.
Kreativituren

Konrad och karamellerna är en smart bok för de äldre småbarnen. Boken vänder och vrider på perspektiven om att äga och dela med sig. Vår treåring är precis i den åldern att han börjar förstå konceptet ”att dela med sig” men det är alltid lättare att kräva detta svåra av någon annan än just av sig själv. (…) På slutet skrattar vår treåring högt, men det är också en allvarlig ton i boken. Det blir ett ypperligt tillfälle att prata om värderingar och att just dela lika, och dela med sig. (…) en spännande och rolig bok med ett treåringsanpassat djup.
Baking Babies

Förlaget har en profil som vill utmana stereotyper och förlegade normer. Kanske har det gett resultat, ty det var först efter några omläsningar som jag lade märke till att Konrad bär kjol. Caroline Röstlund framhäver inte kjolen i sina illustrationer och just därför når hon avsedd verkan. Den känns helt enkelt självklar i sitt normbrytande sammanhang. (…) I Konrad och karamellerna fungerar text och bild utmärkt i ett samarbete som känns mycket stilsäkert.
BTJ, Ulf Malmqvist