Jakten 1-3 år

126 kr

BOKOGRAM = Inslagen bok med personlig hälsning. Perfekt som present!

Åh som jag tycker om den och att den får vara en del i mina barns uppväxt!

En frukt blir stulen.
Jakten börjar.
Ta fast tjuven!

Genom skogen, över fälten och under stjärnorna fortsätter jakten. Berättelsen sprakar av färg, samtidigt som det oväntade slutet väcker frågor om sådant som vi ofta tar för givet.

Provläs här! 

 

Utvald i regerings bokpaket till prins Oscar!

Ladda ner vår kostnadsfria pedagogiska handledning här!

Beskrivning

Författare: Sanna Borell
Illustratör: Sanna Borell
Utgivningsår: 2016 (mars)
Storlek: 205 x 205 mm
Sidantal: 32 sidor
Inbunden
FSC-märkt
Tryckt i Lettland
Ålder: ca 0-3 år

Här hittar du regeringens bokpaket till prins Oscar, där Jakten är en av presenterna, tillsammans med bl.a. OLIKA-böckerna Mix kör och Min familj.

Här hittar du Barnboksverkets långa intervju med Sanna Borell, där hon berättar mer om hur Jakten kom till.

Sagt om boken:
Boken börjar med ett tjuvigt djur som snor en frukt och jakten fortsätter genom färgglada sidor. Det är en bok som jag och min ettåring kan sitta och kolla på bilderna i, upprepa ord och lära sig nya. Spännande och fartigt. Men efter det oväntade och kluriga slutet blir det också en bok där jag och min (snart) fyraåring kan samtala om solidaritet och klassklyftor. Om olika förutsättning, förståelse och rättvisa. Inte som vilken dussinbok som helst, utan som känns på riktigt. Åh som jag tycker om den och att den får vara en del i mina barns uppväxt!
Ida Ekw

Författaren Sanna Borell vill problematisera vad en tjuv är. Är alla tjuvar onda, såsom det är i många barns (och även vuxnas) föreställningsvärld? Här utmanas verkligen både fördomar och schabloner. Om en tittar på hur mammor framställs i bilderboksvärlden är det inte sällan på ett enkelspårigt, präktigt vis. Men barn behöver se andra slags mammor. Barn behöver böcker som inte har svar. Som inte serverar moralkakor och enkla lösningar. Barn behöver diskutera och fundera över samhällsstrukturer och olika familjebildningar. I Jakten är det någon som jagas för att den stulit. Historien är rafflande berättad med tillrop och utropstecken. Det böljar och bänder och vi vet inte riktigt vem vi följer. (…) Trots att boken rekommenderas från cirka två år är språket uppfriskande poetiskt och oförenklat. Det känns sunt. Även yngre barn behöver utmanas för att språkutvecklingen ska blomstra. Barn behöver få förundras och smaka på spännande ord. (…) Jakten är en liten bok med stort innehåll. Det är en bok att läsa tillsammans många gånger och prata tillsammans kring. Det är en berättelse för yngre barn som även får den vuxna läsaren att reflektera.
Anna Liv Lidström, Dagens bok, som ger Jakten 8 av 10 i betyg

Med bara några få ord per sida ger det mig möjlighet att fylla ut texten och hitta på för att få mer fyllighet i berättelsen. Högläsning av boken ger möjlighet till ljudeffekter och barnet tycker både att den är läskig och spännande och spenderade morgonen med att läsa den högt för mig. Avrundningen på historien visar också att trots att det aldrig är okej att sno något kan det kanske uppfylla sitt syfte ibland (och mitt hjärta värkte litegranna extra på sista sidan). Högt betyg på den, trots min ursprungliga skepsis. Böcker med bara något enstaka ord per sida brukar jag tycka är tråkiga att läsa. Men inte den här.
365 böcker du borde läsa

För de allra minsta har Olika förlag släppt Jakten, av Sanna Borell. Det är en äventyrsbok som rekommenderas från två år, men många ettåringar kommer också ha glädje av den. Ett djur stjäl en frukt och blir jagad av fruktens ägare. På tv-spelslikt sätt tar de sig fram över sidorna, genom att smyga och klättra, över stup och eld tills djuret hittar hem till sina ungar, som äntligen får mat. En färgglad och fin thriller för de allra minsta, som också kan väcka frågor för samtal kring vad det är att stjäla, och när det är okej.
Ida Therén, ETC

Och boken är väldigt fin och omtyckt här hemma, lika spännande varje gång och vi läser den minst en gång per dag!
En Barnbok Om Dagen

En figur stjäl en frukt och blir jagad … Färgglatt tyckte jag, spännande tyckte 1,5 åringen. 4 åringen funderade kring varför figuren stal.
Bokmorsa

Sanna Borell bläddrar stolt i boken med färgstarka och stilrena uppslag. Varje sida är noggrant komponerad med korta texter. Målgruppen är barn i 3-årsåldern.
Värnamo Nyheter, ur intervju med Sanna Borell

Det är full fart och ett ständigt driv framåt.

[…] Miljön är djungelliknande i härliga färger och former. Det finns en nerv och ett driv i bildberättandet som gör att jag gärna vill se mer av Sanna Borell. Det är fräckt, humoristiskt och annorlunda. Jakten är ett spännande äventyr för de som just har passerat pekboksstadiet.
Christina Wedenmark, BTJ

Den här boken kom till efter att författaren haft ett samtal med sitt barn, som hävdade att mammor inte kan vara tjuvar – för mammor är goda och tjuvar är onda. På första sidan blir några frukter stulna och de som ägde frukterna jagar tjuven genom olika miljöer. Men tjuven kommer undan och på sista sidan kommer hon hem med frukterna till sina barn. En bok som kan väcka frågor och inbjuda till samtal om varför någon stjäl.
Sebastian Lönnlöv, Tekoppens tankar

En frukt blir stulen och jakten börjar. Ta fast tjuven! Genom skogen, in genom smala hål och under stjärnorna går jakten. Men vem är egentligen tjuven? En mycket fin bok att läsa och prata om tillsammans!
Svedala bibliotek

Jakten på mat till sina barn kräver ibland stöld. I Jakten en mamma som ger sig ut på just jakt efter mat till sina små. Gillar de härliga figurerna utan konturer.
Prickiga Paula