Hur görs bebisar? 3-6 år

134 kr

BOKOGRAM = Inslagen bok med personlig hälsning. Perfekt som present!

”Så smart! Den första boken som inkluderar alla i berättelsen hur barn blir till!”

Hur görs bebisar?
Och vad behövs för att det ska bli ett barn?
Hur lång tid tar det för en bebis att växa?
Och vem bestämmer när den ska komma ut?
En bok för alla olika barn och alla olika familjer.

Boken är OLIKAs första översatta bok och inkluderar även originaltexten på engelska.

Provläs här! 

 

Ladda ner vår kostnadsfria pedagogiska handledning här!

Beskrivning

Författare: Cory Silverberg
Illustratör: Fiona Smyth
Översättare: Marin Salto
Utgivningsår: 2014
Storlek: 225,5 x 225,5
Sidantal: 46 sidor
Inbunden
Miljömärkning: FSC, Svanen
Tryckt i Lettland

Sagt om boken:
Årets bästa barnbok! 
Suzann Larsdotter, sexolog och socionom

Med sina bilder väcker Smyth tankar om livets gåta utan att det blir för svindlande, hon omfamnar familjer av alla slag och förmedlar den mångfald och frihet som kärlek och barn ska handlar om. Olika förlag har ännu en gång lyckats bryta ny mark på ett viktigt område, och är både att gratulera och tacka för det.
Eva Emmelin, Skånskan

”Hur görs bebisar?” är en barnbok med ett lättförståeligt språk och fina fantasifulla och färgstarka illustrationer. Boken inkluderar familjer av alla olika sorter och den fantastiska mångfald som finns i verkligheten. I den här boken spelar det ingen roll om det är en, två, tre eller fyra föräldrar. De utgår inte från att bara mammor kan ha ägg eller pappor bara kan ha spermier utan istället står att alla kroppar inte har ägg och att det är likadant med spermier. Olika kroppar har olika saker som behövs för att göra en bebis. Hela den biologiska processen beskrivs och alla barn kan känna sig inkluderade.
Metro, intervju med Suzann Larsdotter

Den första boken som berättar hur barn blir till, och samtidigt inkluderar alla.

[…] Boken borde kunna gå hem i alla läger, från pryd och konservativ till regnbågsfamilj. Författarna har uteslutit sexet och hoppat till det som verkligen behövs: ett ägg och en spermie som möts. En livmoder i en kropp som bebisen kan växa i. Någon som är nervös och längtar och väntar efter att träffa det där lilla livet som växer.
Sjukhusbiblioteket Västmanland

En fantastisk bok att läsa tillsammans med ditt barn!
Kvinnojouren Västerås

“Ta den me spermier!” Brukar jag få höra av min 3-åring när vi ska läsa.
Emelie, läsare

Hur görs bebisar? är en lite annorlunda och riktigt bra bok om det där som är så svårt att förklara på ett bra sätt för ett litet barn: Hur blir en bebis till egentligen? Boken, som ges ut av genussmarta förlaget Olika […] sympatiskt och smart! Perfekt läsning för nyfikna barn och föräldrar som inte riktigt vet hur de ska förklara detta krångliga på bästa möjliga sätt.
Barnens Bokklubb

Förutom att boken är fantastiskt färgglad med härliga illustrationer är själva utformandet av barnavlandet så himla vackert och icke-normativt. De pratar om ägg och spermier, och att olika kroppar har olika saker och hur de innehåller olika berättelser från kroppen den bott i som dansar tillsammans och delar med sig av berättelserna för att skapa något nytt. För att skapa en bäbis. Utan att förminska eller dölja något beskrivs hela processen, dock utan kroppskontakt för alla barn görs ju inte så. En superinkluderande, varm och hjärtlig historia om hur barn blir till och som enkelt öppnar upp för samtal om vem som längtade efter just det barnet en läser och vilka som väntade på hen. Helt enkelt en fantastisk barnbok, f a n t a s t i s k.
365 böcker du borde läsa

[Jag vill] lyfta fram Olika förlags bok om hur barn blir till. ”Hur görs bebisar?” Där har de lyckats förklara hela grejen utan att en enda gång prata om män och kvinnor, flickor och pojkar. ”En del människor har snippa och livmoder och en del människor har snopp och spermier’‘. Det räcker faktiskt så. Barnen hajjar.”
Lady Dahmer

Boken rekommenderas av förlaget i åldern tre till sex, men min åttaåring tyckte också att den var bra. Hon tyckte dessutom att hon lärde sig saker om ägget och spermien som hon inte tidigare förstått. Och jag tycker naturligtvis att boken är oumbärlig just på grund av att den väcker frågor och är lätt att prata utifrån. Läs den för alla barn!
Lyrans noblesser

Det är verkligen fantastisk beskrivet. […] Hur görs bebisar? hjälper dig att förklara hur ett barn blir till rent biologiskt. Den hjälper dig också om du, som vi, har ett barn som kommit till på annat sätt än det vanliga. […]  Tack Olika för att jag kan få stöd för att förklara hur mitt barn blivit till!
Feministbiblioteket

Tidigare har vi läst boken […] Hur görs bebisar? som fått min treåring att vara galet stolt över sin livmoder.
Ida Ekw

Hur görs bebisar? är en bok som strävar efter att inkludera alla och såvitt jag kan se så lyckas den riktigt bra. Det är en snäll berättelse illustrerad av glada bilder på ett fantasifullt och kreativt sättHur görs bebisar? är mer en fin berättelse än en späckad faktabok, samtidigt som den lägger en bra informationsgrund och uppmuntrar till vidare prat och fördjupning i det som gäller för just den aktuella familjen.
Barnboksprat

… ypperlig som diskussionsunderlag och att använda i pedagogisk verksamhet. De fantasifulla och färgstarka illustrationer av Fiona Smyth uppmuntrar även de till ett öppet sinne och att se möjligheter istället för begränsningar. Hur görs bebisar? av Cory Silverberg är en informativ och samtidigt underhållande bok för alla nyfikna barn (och vuxna).
BTJ, Carola Lindström

Så smart! Den första boken som berättar hur barn blir till, och samtidigt inkluderar alla.
Johanna, förälder

Att i en bok få med berättelsen om hur alla barn kom till, oavsett om det var genom insemination, samlag, med hjälp av donatorer eller annat, kanske låter som en svår uppgift, men Hur görs bebisar? är tvärtom en väldigt tydlig och enkel bok. Den innehåller till exempel inget samlag, istället berättar boken hur det behövs ett ägg och en spermie och någonstans för bebisen att växa. Det är snyggt och enkelt och en bra grund att berätta för ett barn hur just det kom till, ingen lämnas utanför, boken är ett skolexempel på inkluderande.
Elin Willows, Yle

Härlig bok! Läste för fyraåringen igår som direkt nappade och spann vidare kring vilka berättelser som kom i hennes ägg och spermie. Blev ett jättefint samtal.
Carina, förälder

Informativ och underhållande läsning för barn till alla sorters föräldrar, hetero eller homo.
Queerty, U.S.A

En fenomenal och efterlängtad tillgång för alla familjer idag.
Bay Windows magazine, U.S.A

Hur görs bebisar? kommer att få varje barn, förälder och pedagog att känna att det viktigaste med mänsklig reproduktion är att någon, någonstans, väntade på att vi skulle komma till världen.
Förskollärarmagasinet EFTO Voice, Canada

”Hur görs bebisar? är en underbar, rörande och briljant skriven och vackert illustrerad bok som verkligen är för ’alla sorters familjer och alla sorters barn’. Den skapar ett utrymme för föräldrar att svara på frågor om hur barn blir till på ett sätt som passar barnets ålder och på ett sätt som berättar om just deras familj och personerna runt dem. Barn och deras vuxna kommer att älska den här boken.
Jolanta Scott-Parker, VD, Canadian Federation of Sexual Health.

Cory Silverberg har fått en briljant idé och utfört den per fekt! Alla vi som arbetar med sexualupplysning har saknat en ’var-kommer-bebisar-ifrån-bok’ som passar alla barn, inte bara dem som har en mamma och en pappa som också råkar vara deras biologiska föräldrar. Illustrationerna är underbara.
Miriam Kaufman, chef för avdelningen för ungdomsmedicin, The Hospital for Sick Children, och professor i barnhälsa, University of Toronto