Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2

289.00 kr

(12 kundrecensioner)

Succéboken i ny reviderad upplaga med nya fällor & krux!

»En kall dag bröt min dotter ihop när jag sa att hon inte fick ha klänning. Med stora tårar rinnande nedför kinderna skrek hon – Jag vill ha min klänning för då säger fröknarna att jag är fin!»

»När min son var tre år slutade flickor och pojkar att leka tillsammans. Ingen verkade tycka att det var konstigt.»

 

Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2 är boken för alla föräldrar, pedagoger och andra vuxna som vill ge barn fler möjligheter i en könsstereotyp vardag. När och hur könas barn och görs till flickor och pojkar? Och hur påverkar det barnens handlingsutrymme, identitet och självkänsla? Boken är förändringsgodis för alla som vill göra jämställdhet!

Provläs här! 

 

Ladda ner vår kostnadsfria övning ur boken: Sätt gränser med 3-stegsmetoden!

Ladda ner vår kostnadsfria checklista: Godisbutiken – en checklista för normkreativt bemötande!

Ladda ner: Gör en pronomenrunda!

 

Beskrivning

Författare: Kristina Henkel och Marie Tomičić
Illustratör: Emili Kvarnström Svensson
Formgivare: Mia Lidbom
Utgivningsår: 2009
Storlek: 160 x 140 x 17 mm
Vikt: 340 gram
Sidantal: 155 sidor
Flexband
Miljömärkt: FSC, Svanen
Tryckt i Riga

Med humor och vardagsnära exempel visar författarna att genusfällor finns överallt, bland leksaker och kläder, känslor och vänskap. I boken ges praktiska tips till alla som är nyfikna på hur barn med enkla medel kan ges lika möjligheter  i vardagen. Förändringsgodis för alla som vill göra lekfull, utseendemässig, språklig, vänskaplig, känslomässig och kroppslig jämställdhet.

Saxat ur bokens innehåll:
Försnack
Genusfällor och krux
– Fåordigt eller mångstavigt? – om språklig jämställdhet
– Söt eller tuff – om utseendemässig jämställdhet
– Kriga eller kramas – om lekfull jämställdhet
– Stora pojkar gråter inte – om känslomässig jämställdhet
– Så lekte de lyckliga i alla sina dagar – om vänskaplig jämställdhet
– Armar, ben, snippor och snoppar – om kroppslig jämställdhet
– Vad händer på förskolan?
Göra jämställdhet
Eftersnack

Sagt om boken

Läses av alla som är i närheten av barn och alla andra också.
En barnbok om dagen

Helt klart är att vi är på rätt väg, men det finns fortfarande mycket att jobba med. Där är Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 en bra början. Det är en bok att ge bort till alla som har barn, som är på väg att få barn, som jobbar med barn, eller som på något sätt kommer i kontakt med barn. Alla behöver läsa den här boken för att få nya perspektiv och nya infallsvinklar. Det är en tankeväckande bok, men också otroligt engagerande och inspirerande.
Barnboksbloggen

Ge ditt barn… är en fantastisk bok med enkla förklaring och handfasta tips för att få det lite mer genomtänkt i vardagen. Med enkla knep och förklaringar visar de könsrollerna och dess negativa påverkan samt hur dessa kan förändras. En helt självklar bok för alla småbarnsföräldrar samt alla som kommer i kontakt med småbarn. Helt enkelt!
365 böcker du borde läsa

Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 är verkligen toppen och ger en överskådlig och lättillgänglig bild av de genusfällor en kan möta som förälder och hur en kan bemöta dem. Världens bästa!
Bloggaren Ida Ekw

Alla som har med barn att göra hemma, på förskolan eller i skolan borde läsa den här boken. Alla som är mormor, morfar, farmor, farfar, moster, faster, farbror, morbror eller vän till ett barn borde läsa den. … En bok om att inte begränsa barn genom att tvinga in dem i de stereotypa könsroller som formar oss redan från början, utan istället bredda alla barns repertoar.
Enligt O

En av de mest lösningsfokuserade böckerna om genus jag har läst.
Genusfotografen

Jag är glad att jag läste den innan jag fått barn och jag kommer att rekommendera den till alla blivande föräldrar.
Feministbiblioteket

Populärvetenskaplig, snabbläst och intressant bok om genus, speciellt för småbarnsföräldrar. Faktiskt är den så lättläst att det inte finns någon ursäkt att inte läsa den.
Klok som en bok

Det är en fantastisk handledning för föräldrar och alla som arbetar med barn. I den perfekta världen är det denna bok som man får på BB när man blir förälder istället för en box med blöjor och någon leksak.
Barnboksprat.se

Det här är den bästa genusboken just nu. Den är så användbar!
Stockholms Enskilda Förskolor

Jag tycker om att den aldrig är dömande, bara tankeväckande och rådgivande.
Louise Winblad, amelia.se

Med ett friskt och ofta humoristiskt laddat språk inspirerar författarna läsaren till att genomskåda mönster och en vardag präglad av genusfällor. Citat av föräldrar och handfasta tips samt intressant fakta luckrar upp den löpande texten.
BTJ

Ger absolut en intressant läsning och kan fungera både som inspirationskälla och handbok.
Amnesty Press.

En viktig och tankeväckande bok för alla som på något sätt möter eller jobbar med barn.
Klara Dolk, förskollärare.

Den är skitbra! Borde typ bli lag för alla som har nån slags kontakt med barn att läsa den.
Madeleine, läsare

Det är roligt med fällorna och kruxen. Mycket jag aldrig har tänkt på. Jag gillar att boken är enkel och att tipsen är så konkreta. Jag kan prova dem direkt.
Stina, förälder till två barn.

En ögonöppnare!
Lotta Snickare, jämställdhetsexpert.

En bok för alla som vill ge sina barn större frihet i livet. Härliga bilder och humor. Läckert!
Johan Theodorsson, förälder till fyra barn.

Veckor efter att jag läst den diskuterar jag och min man jämställd barnuppfostran på ett sätt som vi inte gjort tidigare. Och allt förpackat i en bok med lätthanterligt format och väldigt fina illustrationer!
Bloggen Bokunge

12 recensioner av Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2

 1. M

  Alla som kommer i närheten av barn borde läsa denna!

 2. Niobarnsmamma

  Ska föräldrar verkligen behöva en handbok i att behandla sina barn rättvist,vad man ska välja för kläder osv?Otroligt underligt egentligen.Mest underligt att människor inte kan tänka själva.Så nej,jag stämmer inte in i lovorden,tycker det är sådant alla borde fatta själva.Och att en tjej inte får leka med en annan för att hon inte har glittriga hårspännen….kom igen.Var hittar man sådana människor?
  Jag är verkligen nyfiken,jag har då aldrig stött på dom!

 3. Fenn

  Fantastisk bok om hur vi ska bemöta våra barn. Lättläst och välskriven. En bok för alla som någon gång kommer i kontakt med barn. Kort sagt, en bok alla borde läsa.

 4. Emma

  Befriande för dig och ditt barn. Visar verkligen på möjligheterna!

 5. Maira

  Denna bok borde delas ut på BVC till alla nyblivna föräldrar.
  Fastän jag tycker vi har ett jämställt tänk i vår familj fick jag massor att tänka på. Boken är kanske den allra bästa presenten av alla till nyblivna familjer.

 6. Zara

  Jag har läst boken tre gånger inom loppet av ett halvår. Första gången blev jag arg, andra gången friskade jag upp minnet och tredje gången kunde jag utvärdera några av de saker jag provat ur boken och se det ur ett annat perspektiv. Boken belyser viktiga aspekter av genus som kan hjälpa föräldrar och förskolepersonal att underlätta genusarbetet. Vi har startat en studiecirkel på jobbet (på en förskola) där boken ingår. Mina kollegor tyckte den var lättlast.

 7. Jenny

  Den här boken borde vara obligatorisk läsning för alla småbarnsföräldrar och pedagoger som jobbar med små barn. Det skulle heller inte skada om mor- och farföräldrar läste den när de fått barnbarn.

  Boken är inte bara upplysande och tänkvärd. Den ger också konkreta förslag på vad man kan göra själv för att undvika att ens barn blir påtvingade de värsta flick- och pojkstereotyperna.

 8. Trött på olika behandling

  En bok som gav mig massor, framförallt pga de konkreta och (i teorin) enkla exemplen på saker man kan göra annorlunda.

  Tycker den borde vara obligatoriks för förskolepersonal och andra som jobbar med barn. Det finns särskilda delar för just förskolepersonalen.

  Som förälder till två lika gamla barn som ändå behandlas olika är det skönt med konkreta tips att ge alla i deras omgivning (och försöka anamma själv…).

 9. ladydahmer.blogg.se

  Jag uppmanar ALLA föräldrar att omedelbums beställa boken. Jag smickrar gärna mig själv med att jag är lite av en genusmammaexpert, men till och med jag (som faktiskt är ganska påläst) har fått tvåhundrafyrtioelva aha-upplevelser sen jag började läsa.

  Boken ger konkreta tips på hur man kan bredda rollerna och hur man kan motverka stereotypa mallar. Ett fantastiskt bra verktyg att ta till.

  Boken belyser de genusfällor och krux som finns i vardagen. Allt från hur vi reagerar när pojkar kramas med varandra ”Brottas ni?!” till hur man arrangerar leksakerna i barnens rum (och hur vi på så sätt lär barnen HUR man ska leka med vissa leksaker, istället för att erbjuda kreativitet)

  Boken tar upp olika förväntningar vi har på flickor och pojkar och hur vi ofta har förutfattade meningar som i sin tur påverkar och formar våra barn; ”flickor kan inte leka tre”, ”kärlek börjar med bråk”. Osv.

 10. Nina Ruthström

  En fantastiskt viktig och informativ bok med konkreta tips och råd till oss som har eller arbetar med barn. Jag skulle önska att den här var obligatorisk för alla föräldrar.

 11. Ulrika

  En fantastisk bok för såväl föräldrar som för de som arbetar med barn! Mängder av aha-upplevelser utlovas och det var precis vad jag fick! Detta var boken som öppnade mina ögon och jag köper den till alla som kommer vara närvarande med mitt barn! Boken är uppdelad på ett bra sätt så att en efter utläst bok kan gå tillbaka och titta på specifika kapitel om känslan av uppdateringsbehov infinner sig (vilket det gör)! Jag rekommenderar denna bok till förskolepersonal, föräldrar, mor- och farföräldrar m.fl.

 12. Emma

  Borde läsas av alla som skall jobba i förskola! Så bra!

Skriv en recension

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.