Gå på mål, Marta! 9-12 år

149 kr

“Sportsligt och psykologiskt briljant! Helhetsbetyg: 5.” – BTJ

Det finns inget som kan stoppa Marta med bollen!
Inte spelarna på planen. Inte flip-flopsen. Inte brorsan. Hon är snabbast på plan där hon dribblar och fintar, och drömmer är att en dag vara med i landslaget. Men när en agent erbjuder henne en plats på en fotbollsskola i Rio vet hon inte vad hon ska göra. Det är långt hemifrån, och hon måste lämna alla hon tycker om. Och framförallt, det kostar en massa pengar. Martas mamma säger att hon får åka om hon får ihop pengarna själv. Nu sätts Martas vilja på prov!

En berättelse med fotbollen och kärleken till sporten i fokus, inspirerad av dribblardrottningen Marta Vieira da Silvas liv. En av världens bästa fotbollsspelare, som inte bara briljerar i brasilianska landslaget utan också som proffs i Sverige och nu amerikanska Orlando Pride.

Läs den toppenbra intervjun med Marta på DN.se där hon pratar om boken!
Från den där Marta som var överlycklig över att få en gammal trasig kundvagn för att köra hem varor till folk och att få sina första fotbollsskor, till den nu firade stjärnan tycks det skilja ljusår.
Men trots att hon utsetts till världens bästa damspelare fem gånger, är den som gjort flest mål i VM-historien och har vunnit massor av nationella titlar, är det fortfarande en hel del kvar av den talangfulla tjejen som spelade skjortan av grabbarna på gatan där i Dios Riachos.

Provläs här! 

Ladda ner vår kostnadsfria pedagogiska handledning här! 

Beskrivning

Författare: Anja Gatu
Utgivningsår: 2017 (maj)
Storlek: 135 x 210 mm
Sidantal: 179 sidor
Inbunden
Miljömärkt: FSC, Svanen
Tryckt i Lettland

Jag tycker det här är riktigt bra. Det är på tiden att det skrivs böcker om våra flickor på ett sätt som inspirerar. Det handlar om att vidga förväntningar på vad en flicka kan göra och inte göra.
Förbundskapten Pia Sundhage, om OLIKAs serie Fotbollsstjärnor

Sagt om boken:

Författaren Anja Gatu skriver lugnt och sansat, berättelsen är vacker och känslosam. Gå på mål, Marta är ett sällsamt levnadsöde, här gestaltat på dramatiskt vis. Sportsligt och psykologiskt briljant! Helhetsbetyg: 5.
Staffan Engstrand, BTJ

Denna bok är min favorit. Den beskriver Marta Vieira da Silvias liv från “flipflops” till dagen då hon av börjar på fotbollsakademin. Martas väg var visserligen fylld av en kärleksfull familj. Men livet var inte enkelt med en frånvarande pappa, skolan var för dyr och det var svårt att få råd till mat på bordet. Marta dribblar bort verkligheten med sin bäste vän på gatorna. Tills hon en dag blir upptäckt av en talangscout, men familjen har inte råd att skicka henne till fotbollsakademin. Denna var helt klart min favorit, länge sedan jag sträckläste en bok riktad mot den åldersgruppen.
Litteraturmagazinet

Gå på mål, Marta är en bok för dig som älskar fotboll. Men den handlar även om drömmar och envishet. Boken beskriver hur det är att växa upp i fattigdom. Och hur det är att vara en tjej som kämpar för sin rätt att få spela fotboll, när det förväntas att hon istället ska vara hemma och hjälpa till. Passar dig som är 10 år och uppåt.
Ge mig boken!

Sommarlovets första boktips: Gå på mål Märta. Vi får följa Marta Vieira da Silvas uppväxt och liv. Hon spelar fotboll på gatan i flip-flop och drömmer om att bli proffs. Hon är okuvlig och stark och kämpar som besatt. Utan pengar och ingen skola men med bra personer omkring sig. En stark tjej som ingen trycker ner! Och som blev en av världens bästa!
Möllans mediatek