Camping & kurragömma

134.00 kr

Framröstad som Bästa bilderboken av Bokjuryn på Rosendal!

Äntligen är det sommarlov.
Äntligen är Rosita på campingen.
Och äntligen ska Emma komma och hälsa på!
Det är alltid roligt att leka med Emma.
Som att leka kurragömma.
Men en del gömmer sig nästan för bra …

Boken passar att läsa högt för barn från ca 3 år, men kan även läsas själv av barn som knäckt läskoden. Korta enkla meningar som passar skolans yngre klasser.

Provläs här!

 

Ladda ner vår kostnadsfria pedagogiska handledning här!

Beskrivning

Författare: Marin Salto
Illustratör: Marcus Gunnar Pettersson

[pdfviewer width=”500″ height=”500″ beta=”false”]https://www.olika.nu/wp-content/uploads/2015/06/97891874136432.pdf[/pdfviewer]

Utgivningsår: 2014
Storlek: 205 x 205 x 7 mm
Sidantal: 36 sidor
Inbunden
FSC-märkt
Tryckt i Lettland

Sagt om boken:
En av barnens favoritböcker!
Hanna, förälder

Om mod och gemensamma sammanhang, om lek och att ställa upp för varandra. Konflikterna sker inombords. Marcus Gunnar Petterssons bilder är mer än illustrationer, spinner vidare, vrider på perspektiven, är ett äventyr i sig. Min fyraåring tycker de är jättefina, dras till dem, bläddrar tillbaka. Vi ser världen underifrån, ovanifrån, från sidan, från insidan. Dessutom undviker de all form av kliché, är långt ifrån tillrättalagda och gulliga. 

[…] Till skillnad från många andra böcker hon ratar kväll efter kväll, trots fina bilder, spännande eller poetiska storys, vill hon gärna läsa dessa. Jag tror att det är för att de ligger nära hennes verklighet (tankar, rädslor, leklust), utan stora åthävor. Så har också böckerna kommit till i samarbete med barn. Och barn, vet vi ju, accepterar och rent av trivs i en annan dramaturgi än den västerländska som vi vuxna påtvingats. Liksom de inte reagerar på andra kulturer, utseenden, namn. Om de inte lärt sig av oss vuxna att göra det.
Anna Jörgensdotter, ETC 

Nya favoritböckerna! Varje bok handlar om olika händelser som barnen kan relatera till. Dessa tre, precis som alla OLIKAs böcker, genomsyras ”med idén att gå bortom begränsande stereotyper och bidra till ett inkluderande samhälle.” Alltså världens bästa och viktigaste bokförlag! Förutom att boken ”Camping och kurragömma” är spännande i sig så berikas mina barn av bilderna med speglingen av dagens samhälle och kulturer. Jag tog med mig böckerna till min förskola. Vi har ett fantastiskt levande språkotek, och en fantastisk sagoberättare. Hon har läst ur böckerna för barnen som satt som trollbundna. Självklart är dessa böcker en självklarhet för varje förskola! Vi ska köpa in snarast!
Monkeys Superopretto

Jag blev så glad av Camping & kurragömma. Den visade så många fina saker: äventyret i att få åka buss själv, magin att leka många barn tillsammans med vuxna och bilderna som gjorde att mitt barn efter läsningen ville bläddra igenom boken tre gånger för att hela tiden upptäcka roliga detaljer. Tack!
Anna, förälder

Nu är min son bara två och ett halvt år, men han tyckte om böckerna och för honom var det ju inga konstigheter. De badar, leker och äter kakor, företeelser som för honom är bra ingredienser i en bok. […] Utöver den romska aspekten, som såklart är den viktigaste, finns det andra bra bra delar (förvänta dig inget annat när det kommer till böcker från Olika!). I Camping och kurragömma får barnen lära sig räkna på ett roligt sätt. Utöver detta så är det en bra genusperspektiv på alla tre böckerna. Så vad väntar du på? I dessa tider kan alla barn behöva böcker med romer i sina bokhyllor!
Hanna Lager, Feministbiblioteket

Språket är drivande och det är främst bilderna som illustrerar romsk kultur, vardag och mångfald kring både etnicitet, genus och familjekonstellationer. Camping och kurragömma handlar om kompisarna Emma och Rosita och deras sommarlovs-dag på campingplatsen där Rosita bor. Vill du komma ifrån stereotypa barnböcker och slippa rasism och hetero-normer är Olika förlag ofta ett säkert kort. Ibland kan ändamålet stå i vägen för historien och normkritiken bli övertydlig, men så är inte fallet i förlagets senaste bokserie om romer.
Sara Karnehed, Skånes Fria

De tre böckerna har en röd tråd, en tråd man kan ana sig till när man läser titlarna på böckerna, Camping och kurragömma, Badbomder och simhopp och Dansbus och kaktrubbel är alla skrivet med första ordet i blått, och:et som ett rött hjul med ekrar och sista ordet i grönt. Är man flaggkunning känner man till att den romska flaggan ser ut så, och det är också den röda tråden i böckerna, men den kan vi bortse från till en början, för den är faktiskt lika oviktig som viktig. Vänskapen kommer också i alla tre böcker fram fint i Marcus Gunnar Petterssons illustrationer. De är uttrycksfulla och detaljrika och blir ett bra komplement till de ganska korta texterna och den enkla handlingen i alla böcker.
Elin Willows, Yle

Jag tycker att både illustratören och författarna har lyckats med sina föresatser. I texterna nämns ingenting om att böckerna handlar om romska barn, huvudpersonerna skildras som vilka moderna barn som helst, vi möter dem i hemmet, på campingen, i skolan. i badhuset. Det är i de färgstarka och ofta humoristiska bilderna som den romska kulturen skildras, och detta görs utan att det känns påklistrat.
Gunilla Lundgren, E Romani Glinda

I Camping & kurragömma, Dansbud & kaktrubbel och Badbomber & Simhopp […] har Marin Salto och Marcus Gunnar Pettersson efter samtal med romska barn skapat detaljrikt tecknade böcker som uppmuntrar till identifikation och skratt.
Boklådan

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Camping & kurragömma”

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.