Matilda Salmén är född och uppvuxen i Sigtuna utanför Stockholm, men bor idag i Uppsala. Hon är utbildad på Serie- och bildberättarprogrammet vid högskolan i Gävle och har sedan våren 2006 arbetat som illustratör. Under de snart tio åren som gått har hon hunnit illustrera mer än 60 böcker – både barnböcker och läromedel – för bland annat Rabén & Sjögren, Liber, Gleerups, Natur & Kultur och Opal. Hon är också förälder till figuren Linus, som finns med i alla receptblad från Linas matkasse.

”Jag har alltid velat bli just barnboksillustratör. Ilon Wikland var, är, och kommer alltid att vara min absoluta favorit! Att teckna för barn är oerhört roligt. Jag får sitta och teckna figurer, detaljer och mönster, skissa fram roliga uttryck, och fylla på med massor av färg vilket jag älskar. Att bläddra i ens egen barnbok ihop med barn är ju det ultimata pirriga testet, de synar varenda millimeter, och deras ord och funderingar sedan är underbara. Älskar det!”

För OLIKA illustrerar Matilda böckerna om Futebol dá Forças Aberto-lag, vilket hon tycker är extra roligt eftersom hon själv är uppväxt på fotbollsplanen. I gymnasiet var hon lagledare för skolans fotbollslag för tjejer. ”Vi åkte runt och spelade matcher mot liknande skolor i Sverige, och vi vann alla tre åren! Jag saknar den fotbollstiden väldigt mycket.”

Matilda är också illustratören bakom berättelserna om Mix, som älskar allt som brummar och rullar. När hon skulle teckna den första boken, ”Mix kör” , fick hon hjälp från oväntat håll! ”I arbetet med den här boken har mitt barn varit delaktig genom att komma hem från förskolan med teckningar på olika fordon för att ’visa hur de ser ut, så att det blir rätt i Mix’.” Våren 2017 kom uppföljaren Mix jobbar!