Marcus Gunnar Pettersson är född 1987 och uppvuxen i Värmland. Marcus Gunnar har studerat på Konstfack och hittade vägen till sitt yrke genom just bilderboken. Han arbetar främst i vattenfärg och tusch. Motiven tar ofta formen av smått surrealistiska händelser, allt med en förkärlek till det groteska men ändå humoristiska. Illustrationerna präglas också av hans nära band till naturen, som bland annat tidskriften Tecknaren har lyft upp. För OLIKA har Marcus Gunnar tecknat böckerna Badbomber & simhopp, Camping & kurragömma samt Dansbus & kaktrubbel, som författaren Marin Salto skrivit efter att ha intervjuat romska barn om deras vardag. Projektet ligger Marcus Gunnar extra varmt om hjärtat eftersom han själv har en bakgrund i romsk kultur.

“Att berätta romska historier ur barns perspektiv i nutid är inspirerande! Vi får aldrig glömma vår historia, men jag tror också på en framtid där många olikheter ska lära sig leva tillsammans. Jag hoppas mina böcker kan bidra till den bredden. Vad jag vill med mina bilder? Skänka spänning, skratt, igenkänning, drömmar! Jag hoppas kunna ge så många som möjligt något fint.”

Böckerna Badbomber & simhopp, Camping & kurragömma samt Dansbus & kaktrubbel finns även översatta till samtliga fem varieteter av romani chib. Språket är romernas språk och ett av Sveriges officiella minoritetsspråk. I januari 2016 kom böckerna ut på varieteterna arli, kalé, kelderash, lovari och resanderomani. I maj 2017 slogs hela trilogin ihop till en enda stor samlingsvolym.

Marcus Gunnar Pettersson är även illustratören bakom boken Vi letar skatt, som är skriven av Jesper Lundquist. Där möts ett barn som är och handlar, och en tant som ber om pengar utanför affären. Marcus Gunnar berättar om arbetet med boken:

“Det fina med att göra denna bok är att få visa ännu mer av hur samtiden faktiskt ser ut. Att fler får synas i bilderboken och bli en del av allt, även bokhyllan. Jag tänkte mycket på människan under processen, och hur vi föds in i olika livssituationer. Vårt förhållningssätt till “Vi och Dom” och dess problematik. Hur detta egentligen är en förlegad ideologi som inte fungerar för alla. Hur landgränser och identitet kan vara hämmande för vår solidaritet.”