Bild på Bettina Johansson - illustratör

Bettina Johansson bor i Ödeshög, vid vackra Vättern i Östergötland, där hon driver en ateljé i 50-talsstuk. För OLIKA har hon bland annat gjort de fantastiska böckerna Varför gråter mamman?, Varför gråter pappan?, Varför är brorsan rädd?, Varför gråter syrran?, de tre böckerna om Kivi och Var är pappas skor?. Det är även Bettina som illustrerar böckerna om landslagsstjärnan Charlotte Rohlins barndom. Den första heter Sätt straffen, Charlotte! och det har totalt blivit fem böcker i serien.

Så här säger Bettina om sin bok: Kivi och Monsterhund  (från ca 3 år, följd av två till titlar om Kivi!)

”Jag tycker det var spännande att illustrera den här hen-boken. Jag gör inte så stor sak av det, tänker bara att det barn som läser boken lättare kan identifiera sig med Kivi när det inte måste vara antingen hon eller han. Barnet får bestämma det själv eller strunta i vilket och bara ta Kivi för det barn Kivi är. Att det är en färgglad och tokig familj som Kivi har älskar jag och jag tror att Kivis familj är så som vi andra skulle vilja vara om vi bara vågade. De struntar liksom i vad andra tycker om dem.” 

Så här säger Bettina om sin bok: Varför gråter pappan? (från ca 2 år)

“Något som är extra roligt med bilderböcker är ju att bilderna skapar en egen liten berättelser och att jag som illustratör också påverkar berättelserna med mina tankar och värderingar. Varför gråter pappan? var väldigt rolig att illustrera eftersom den visar att vem som helst har rätt att visa sin känslor öppet på en parkbänk, till och med en kostymmänniska med portfölj!”