Lisa Broberg, vem är du?
Jag är en person som hörs och pratar mycket. Orättvisor gör mig jättearg och daggmaskar är det värsta jag vet. Regn, sovmorgnar, böcker, kaffe och kattungar däremot, gör mig alldeles varm i hjärtat.

Varför ville du skriva den här boken?

För att det är så himla vanligt med föräldrar som dricker för mycket alkohol men inte alls lika vanligt att deras barn, som oftast tycker att det är otroligt jobbigt, vågar berätta för någon. Det är ofta en onödig hemlighet. Jag ville skriva om ett barn vars förälder är både underbar och alkoholist. Jag vill också visa att det här barnet kan vara vem som helst. Rakel skulle kunna vara du, din roliga klasskompis eller bästa vän.

Hur var det att skriva berättelsen?

Det roligaste var att lära känna alla karaktärer, som liksom levde sina egna liv medan jag skrev. Rakel gjorde lite som hon själv kände för och det var verkligen inte alltid samma sak som jag hade planerat!

Hur känner du Rakel?

Är Rakel som du eller helt påhittad? Det här är ingen självbiografi, men precis som Rakel har jag erfarenhet av alkoholism. Och vi är ganska lika på andra sätt. Vi har båda fräknar till exempel och mina första riktigt bra kompisar var tvillingar, men jag är inte Rakel och Tove är inte min förälder.

Hur gör du när du skriver, var hittar du idéer?

Jag får nya idéer varje dag! För att jag hör någon prata i telefon på tunnelbanan eller ser en bild på någon jag tycker ser intressant ut. Jag brukar tänka till exempel; “Vad skulle hända om ett barn hamnade ensam på en tågstation.” Sen är det bara att börja skriva för att få reda på svaren!