Lena Arro kommer från Uppsala och utbildade sig från början till biolog. Idag arbetar hon dock på heltid med sitt författarskap och bor i Enköping med sina två hundar. Hon trivs med ord och skriver både kapitelböcker och bilderbokstexter och har gett ut ett tjugotal barn- och ungdomsböcker. På OLIKA har hon utkommit med Micklan letar och Micklan målar som illustrerats av Pia Johansson. På Lenas hemsida kan du läsa mer om henne.

Om författarskap och OLIKA säger Lena:

Alla vi som sysslar med böcker – förläggare, författare, illustratörer och läsare – är ju barn av vår egen tid med dess fördomar och tankebanor. Därför kan det vara nyttigt att få en liten påstötning då och då: “Men hallå! Måste det egentligen vara på det här sättet, eller skulle det kunna vara annorlunda?” Att ställa saker på huvudet är riktigt roligt. Byt ut barnet mot en vuxen, kvinnan mot en man, storstaden mot landsbygden, och genast händer något med perspektivet. Alla bokläsare behöver huvudpersoner att identifiera sig med. Pojkar och flickor, män och kvinnor, självsäkra och rädda – alla vill känna igen sig och få en “Aha, jag är alltså inte ensam!”–upplevelse. Det här handlar inte om feminism eller någon annan -ism, utan om modet att vända upp och ner på slentriantänkandet och se att verkligheten är fantastiskt variationsrik. Det handlar om rätten att vara sig själv och låta andra vara det – även när deras “sig själv” och mitt  “mig själv” står långt ifrån varandra.

Om OLIKA förlag kan man väl säga att det är bra att de finns men synd att de behövs. Men behövs gör de, just för det där upp- och nervändandet av tillvaron.