Jesper Lundqvist 2017-11-21T16:43:26+00:00

Jesper LundqvistJesper Lundqvist har skrivit flera uppmärksammade och uppskattade böcker. Först ut var den omdebatterade och rosade Kivi och Monsterhund (2012). Den var Sveriges första barnbok som använde hen som pronomen, och följdes av Kivi och den gråtande goraffen och Kivi och drakbrakaren.

Jag tycker om gränslöshet. Kivi är det öppna, gränslösa barnet som inte hänger upp sig på sådant som inte spelar den minsta roll: om hen är kille eller tjej, om hen drömmer eller är vaken eller om det är en riktig hund eller ett monster som står i hallen. Visst kan det ha en funktion att definiera saker ibland, men mer ofta än inte leder det till generaliseringar och annat onödigt.

Jesper har även skrivit radiojulkalendern Den Mytiska Medaljongen samt hundratals radioprogram och sångtexter till Sveriges Radios figur Radioapan. 2012 vann Jesper Hallands Nyheters kulturstipendium för sitt banbrytande språkarbete.

Våren 2015 kom Alla dör som med samma språkrikedom och leklust ger sig i kast med ett livsviktigt ämne: döden. Jesper arbetar också med ett längre projekt, en serie spännande och samtidigt humoristisk kapitelböcker för de äldre barnen (9-12 år). Den första boken i serien heter Spionen på spökskolan och den andra boken heter Mumien på Spökskolan. I Vi letar skatt (även den 2015) har Jesper skildrat ett möte mellan ett barn, som är och handlar, och en tant, som ber om pengar utanför affären.

Jesper om varför han skrivit boken Vi letar skatt:
Det sitter människor och tigger på trottoarerna. 
De behöver hjälp. De behöver pengar till sig själva och sina familjer. De behöver hus att sova i. Men de behöver också någon som ser dem. Som säger ”Hej. Du är som jag. I din situation hade jag gjort exakt samma sak som du. Och jag hade velat att någon hade sagt hej till mig.” Det är tråkigt att människor ska behöva tigga. Men de finns. Här. Därför ska de också finnas i våra barnböcker.

Våren 2017 debuterade Jesper även som kapitelboksförfattare i och med 9-12-boken Spionen på spökskolan.