Åsa Mendel-Hartvig bor i Stockholm och är verksam som författare och skribent. Tesslas mamma vill inte! var Åsas debut som barnboksförfattare och den blev snabbt en  favorit både bland barn och vuxna.

Böckerna om Tessla är ett resultat av alla de lekar vuxna leker med sina barn för att få dem att gå med på saker som barn och vuxna kan ha mycket olika uppfattningar om måste-graden i, som att gå hem från lekparken, äta broccoli eller borsta tänderna. Att hitta rätt lek är betydligt mer effektivt och trevligt än att tjata och bråka. Och ibland kan man ju som förälder själv känna att “nä, nu vill jag inte vara så vuxen och tråkig längre – nu vill jag ha spindelmannen-dräkten ett tag!”

Boken om Tessla och mamman följdes snart av en bok om Tessla och pappa, Tesslas pappa vill inte! Tillsammans med illustratören Caroline Röstlund skapade Åsa sedan boken Orättvist! Precis som i böckerna om Tessla lämnar text och bilder det öppet för fri tolkning av barnens könstillhörighet. I augusti 2014 gav Åsa och Caroline ut sin fjärde på OLIKA: Konrads klänning. I den får vi följa en syskonrelation och en vardagskonflikt, nämligen att vilja ha något som någon annan har. Vardagskonflikter dyker ofta upp i Åsas och Carolines böcker, beskrivna med få ord och uttrycksfulla bilder ger de stor möjlighet till identifikation. Nu finns tre böcker till i serien om Konrad: Konrad lussar, Konrad och karamellerna och Konrads kalas.

Våren 2017 släppte Åsa sina första pekböcker på OLIKA, Titta skogen och Titta havet och det blir hennes första samarbete med illustratören Maija Hurme. Nu finns även Titta parken och Titta natten. Även om illustrationerna är nya känner vi igen Åsas känsla för att använda få ord för att uttrycka mycket. Utöver tanken att låta barnen i böckerna få använda alla sina sinnen finns också idén om att skapa en relation till naturen.

”Idén till pekböckerna kom när jag läste en artikel med rubriken ’Utrotningshotat – barnet i naturen’. Den inspirerade mig till att skriva om små barns möte med och upplevelser av naturen. Jag tror att det är viktigt att få en känsla för naturen, för att vi ska bry oss om den och vilja bevara den. Små barn tycker ofta att naturen är helt fantastiskt spännande, om de bara kommer ut i den.”