Bild på Anna Clara TIdholm - författare och illustratörAnna-Clara Tidholm debuterade 1970 och är flerfaldigt prisbelönad för sina verk. Bland annat mottog hon Astrid Lindgren-priset 1997, Augustpriset 2002 (för Adjö, herr Muffin som utkom på Bonnier Carlsen samma år) och 2010 nominerades hon till det prestigefyllda litteraturpriset H.C. Andersen-medaljen för “bestående bidrag till barnlitteraturen”. På OLIKA förlag har hon kommit ut med Min familj. Boken har formgivits av Mia Lidbom som 2002 erhöll utmärkelsen Utmärkt Svensk Form för fotoboken Framkallat.

Hej Anna-Clara!

Hur kom du på att du skulle skriva boken Min familj?

Jag fick helt enkelt en idé att göra en väldigt samtidsinriktad bok om familjer. För små barn är familjen jätteviktig, den är ju liksom nästan hela världen innan man sett så mycket av världen! Vi kan tycka att familjer ser mycket olika ut – men hur den egna familjen ser ut är självklart för det lilla barnet. Jag försöker ha ett väldigt uttalat barnperspektiv i boken, småbarnsperspektiv kan man nog säga. Enkelt och självklart.

Var OLIKA ett självklart val för dig?

Det är spännande att det dyker upp nya små förlag och att vissa valt en särskild målsättning med sin verksamhet. Det är alltid värt att prova: Hur långt kan man komma i det här spåret, kan det komma något helt nytt ur detta? Min bokidé skulle kunna passa in i OLIKA förlags profil, kände jag.