Välkommen till OLIKA företag!

På vilket sätt kan din produkt, tjänst eller verksamhet bidra till en bättre och hållbar värld? På OLIKA utgår vi alltid utgår från värdegrund och jobbar normkreativt. För oss börjar det med mångfald, jämställdhet och jämlikhet. Och skälet är enkelt. Det ger oss hundra möjligheter istället för få.

Vi har jobbat med normkritik och normkreativitet i tio år och vet var fällorna och möjligheterna finns. Vi har förflyttat värderingar inom förlagsvärlden och belönats med bland annat Rättvisepriset och Stenbecks stipendium.  Vi arbetar efter strategin normalisera genom att inkludera och erbjuder företag och organisationer koncept, kampanjer, screening, utbildning, analyser och konsultation. Vi erbjuder också second opinion och kan vara en normkreativ expertpartner till reklam- och kommunikationsbyråer.

Välkommen att bygga framtiden med oss!
.

Projekt vi gjort

Våra uppdragsgivare finns inom en rad olika områden, och omfattar alltifrån konsultation till specialskrivna barnböcker.

Arbetets Museum – karaktärer och texter till utställning

När Arbetets Museum skulle skapa den fantastiska utställningen Jobblabb hjälpte OLIKA till att mejsla fram karaktärerna och texterna. Utställningen riktar sig till barn och syftet var att skapa en utställning som gav så många barn som möjlighet att identifiera sig med karaktärerna utifrån intressen och förmågor.

Cybercom – Seeing is believing, en Virtual Reality-produktion

I projektet Equality through VR utforskade vi tillsammans med Cybercom  om en kan driva jämställdhet och organisatorisk förändring med hjälp av  Virtual Reality. Går det att använda normkritik och normkreativitet för att skapa framtidens arbetsplatser i techvärlden? Genom att intervjua framför allt män om varför de stannar och trivs i techbranschen, och genom att intervjua kvinnor om vad de ser hinder för att de ska stanna kvar, skapade vi en framtida arbetsplats i Virtual Reality. Den demades på Women in Tech 2019.

Tim – Trafik i Mälardalen – karaktärer och korta berättelser till tidning

Tillsammans med Trafik i Mälardalen (Tim) – en del av SJ – skapade vi karaktärerna Resa & Robin som blev nominerade till Publishingpriset 2017  Tim använde Resa och Robin i sin kommunikation med barn, både för att skapa rolig läsning men framför allt för att öka kunskapen och intresset för kollektivtrafik hos barnen. Resultatet blev ett antal uppslag i tidningen Tillsammans där Resa & Robin tar sig an en rad olika ämnen, alltifrån signalfel till hur långt en buss kan köra på en påse matavfall. Materialet spreds också till skolorna, via sajten utbudet.se där det tog slut i rekordfart. Vilket härligt intresse för kollektivtrafik!

Specialtryckt barnbok för Byggnads – inspirera barn

När Byggnads ville jobba med jämställdhet och få framför allt fler flickor att bli intresserade av att jobba i byggsektorn köpte de in barnboken Mix bygger! och samarbetade med förskolor för att nå ut till barnen. I boken lades det till några uppslag där Byggnads fick berätta om hur roligt det är att jobba i branschen.

Gothia Cup – kampanj emot sexuella trakasserier 

När Gothia Cup ville höja kunskapen och förändra attityder och normer för att motverka sexuella trakasserier hjälpte OLIKA till med innehåll i kampanjen. Syftet med kampanjen Respect EveryBody var att lyfta frågan om eget ansvar, om respekten för ens egen och andras kroppar och gränsdragning. Budskapet spreds under invigningen och som fysisk och digital information under cupveckan.

Stadsmissionen – granskning av texter

När Stadsmissionen ville skapa gemensamma kommunikationsdokument hjälpte OLIKA till att granska texter både utifrån ett normkritiskt perspektiv och utifrån Stadsmissionens värdegrund.

Myndigheten för Högskoleutveckling – konsult i skapandet av film

När Myndigheten för Högskoleutveckling skulle skapa en film riktade till ungdomar hjälpte OLIKA till med både analys utifrån ett normkritiskt perspektiv samt gav normkreativa förslag på hur filmen kunde bli ännu  mer inkluderande. Vi tog avstamp i Myndighetens värdegrund och uppdrag.

Linköpings kommun – tre specialskrivna barnböcker 

När Linköpings kommun ville jobba på nya sätt med romsk inkludering skapade vi tre härliga barnböcker; Dansbus & kaktrubbelCamping & Kurragömma och Badbomber & Simhopp. Böckerna som inspirerades av romska barn på en skola i Linköping lanserades på barnboksmarknaden och finns på bibliotek, förskolor och i många barns hem.

Region Skåne – specialskriven bok om föräldraskap

När Region Skåne skulle ta fram en metodbok i Jämställt föräldraskap för mödrahälsovården och barnhälsovården hjälpte vi till med alltifrån redaktörandet av boken till illustrationer och tryckfärdiga filer. De behövde en partner som hade både bokkunskap och erfarenhet av att jobba normkreativt. Resultatet blev boken Jämställt föräldraskap – för barnens bästa.  Projektet belönades med Stora Likarättspriset 2015.

Norra Skogsägarna – mejsla fram berättelsen

När Norra Skogsägarna ville skapa en barnbok som ett sätt att öka intresset hos barn för att jobba med skog och natur hjälpte OLIKA till att mejsla fram berättelser och bild ur ett normkreativt perspektiv.