OLIKA boktest 2020

Varje år gör Svenska barnboksinstitutet (SBI) en bokprovning där alla böcker som kommit ut året innan analyseras. En stolt tradition ända sedan 1993 som har och har haft stor betydelse både för bokbranschen och för oss som förlag. OLIKA startades just för att vi såg hur många fler pojkar än flickor som fanns i barnböckerna. Det ville vi ändra på!

Nu inspireras vi och gör ett eget boktest utifrån det som vi brinner för – de olika diskrimineringsgrunderna och andra viktiga normområden om till exempel familj och barns boende. I vårt boktest ingår 122 barnböcker för ålder 1-12 år, som är utgivna mellan 2007 till 2020, från det år då OLIKAs första böcker kom ut till idag.

Med OLIKA boktest vill vi göra det enkelt för dig att hitta böcker med till exempel två mammor eller barn med olika funktionsvariationer. Vi jobbar efter strategin att inkludera genom att normalisera. Vi vill att alla olika barn och vuxna ska finnas med i barnlitteraturen!

Har du frågor och funderingar om vår böcker? Hör gärna av dig till oss info@olika.nu.

Här hittar du OLIKA boktest 2020 som pdf!

GÖR ETT EGEN BOKTEST!

Använd checklistan för en normkreativ bokhylla perfekt att göra tillsammans med kollegor, barn och familj, hemma, på biblioteket, förskolan och skolan!