OLIKA ger ut böcker på romani!

Äntligen är de här!badbomb_kelderash_3d

Det senaste året har vi jobbat hårt med att översätta favoriterna Badbomber & simhopp, Camping & kurragömma samt Dansbus & kaktrubbel till romani! Nu är de äntligen här, på de fem mest talade varieteterna i Sverige: arli, kalé, kelderash, lovari och resanderomani. Men projektet skulle aldrig gått att genomföra utan hjälp av våra översättare. Tusen tack till Baki Hasan, Dimitri Valentin, David Demetri, Dragan Lärlund, Jonny Ivanovitch, Fatima Bergendahl och Lenny Lindell.
dansbus_resande_rom_3d

Böckerna är framtagna i samarbete med Nya Rydskolan i Linköpings kommun. Där intervjuade författaren Marin Salto romska barn, som berättade om spännande händelser ut deras egen vardag. Berättelserna blev sedan till tre manus som illustratören Marcus Gunnar Pettersson, med sina fantastiska bilder, tolkade bättre än vi någonsin kunnat drömma om!

Romani är ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk. Det finns flera olika dialekter, eller varieteter som det också kallas, av romani. Vi har valt att översätta böckerna till de fem som är vanligast att tala i Sverige.

camping_kelderash_3dSaxat ur Anna Jörgensdotters recension i ETC:
Om mod och gemensamma sammanhang, om lek och att ställa upp för varandra. Konflikterna sker inombords. Marcus Gunnar Petterssons bilder är mer än illustrationer, spinner vidare, vrider på perspektiven, är ett äventyr i sig. Min fyraåring tycker de är jättefina, dras till dem, bläddrar tillbaka. Vi ser världen underifrån, ovanifrån, från sidan, från insidan.

[…] Till skillnad från många andra böcker hon ratar kväll efter kväll, trots fina bilder, spännande eller poetiska storys, vill hon gärna läsa dessa. Jag tror att det är för att de ligger nära hennes verklighet (tankar, rädslor, leklust), utan stora åthävor. Så har också böckerna kommit till i samarbete med barn. Och barn, vet vi ju, accepterar och rent av trivs i en annan dramaturgi än den västerländska som vi vuxna påtvingats. Liksom de inte reagerar på andra kulturer, utseenden,namn. Om de inte lärt sig av oss vuxna att göra det.

 

Tryck på någon av böckerna för att komma till sidan med samtliga böcker översatta till romani!

By | 2017-08-24T17:24:10+00:00 januari 15th, 2016|Uncategorized|0 kommentarer

About the Author:

Lämna en kommentar

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.